Att välja rätt klänning…

Posted on

Postade en bröllopsbild på Instagram tidigare idag där jag uppmanade er läsare att skriva vad ni vill läsa om när det kommer till bröllop och allt vad det innebär. Ett av önskemålen var brudklänningar, wiii! Skulle kunna skriva en blogg enbart om brudklänningar, finns det något vackrare och mer känslofyllt?

thumb_P1060735_1024

Det här med att välja rätt klänning är inte alltid lätt, särskilt inte om man är som mig som hittade flera favoriter och började stortjuta av glädjetårar både en, två och tre gånger.

thumb_P1060738_1024

Ha ha, måste ju bjuda på den här. Ett klassiskt ”Ida tror att hon har hittat rätt klänning-moment”.

Jag började testa klänningar med ett ganska öppet sinne under oktober förra året. Jag bokade tid på olika bröllopsbutiker i Stockholm (ett stort tips och ibland även ett krav) och där får man nästan alltid två frågor: 1. Hur ser din klänningsbudget ut? 2. Vilken typ av klänning letar du efter? I vissa butiker har man en timme på sig så de kan vara bra att ha funderat på både stil och budget, även om det är svårt.

thumb_P1060682_1024

Vad kostar en brudklänning i bröllopsbutikerna? Klänningarna som jag testade kostade mellan 5000-26000 så de skiljer sig lite i pris.

Ett tips är även att vara ute i god tid. I Stockholm sa många butiker att leveranstiden på klänningarna var drygt sex månader, men ibland tror jag faktiskt att de spelar på den nervösa brudnerven. Att få ett rabattkort på 10% som gäller endast under den dag som du är där och provar klänning är inte heller ovanligt. Jag råder istället att betala de där 10 % extra och verkligen vara säker på din sak. Men att vara ute i god tid är ändå ett tips, då klänningarna oftast inte sys i Sverige och då leveranserna i alla fall är cirka 4 månader.

P1060663

Jag testade nästan enbart tyllklänningar till en början för det var så jag hade sett mig själv, i ett enda stor tyllbakelse. Vad det blev får ni se den 10 augusti…

P1060661

thumb_P1060675_1024

Den här klänningen hade mått bra av att sitta lite högre upp men det var svårt att fästa med klämmor då den var strösslad med så mycket pärlor och stenar.

Klänningarna finns oftast inne i en enda storlek så personalen hjälper till att med klämmor och nålar försöka få klänningen att sitta uppe så gott det går. De flesta butiker har även ett podium vid de enorma speglarna så att du kommer upp lite och klänningarna får dessutom ett helt magiskt fall när man blir lite längre.

IMG_3901

Jag råder alla blivande brudar att testa andra modeller och andra tyger än vad man först tänkt sig, för det är en sak att se klänningen på en galge och en helt annan sak att se den på. De flesta bröllopsbutiker har dessutom sten- och pärlprydda band som gör att du kan sätta en egen touch på klänningen.

thumb_P1060734_1024

En magiskt vacker favorit som jag länge funderade på. Men en otroligt stressad butiksägare som dubbelbokat och som drog ner stämningen gjorde att även känslan för klänningen svalnade.

thumb_P1060925_1024

Min klänning, som jag såååå gärna vill visa er!, är köpt hos Lina som driver Ateljé i Norr. Lina är verkligen rätt person på rätt plats, helt fantastisk! Vilken skillnad mot bröllopsbutikerna i Stockholm, stor tumme upp! Nix, ni som undrar… det är inte klänningen som hon håller i som jag kommer stå brud i även om den var en stor favorit. 

Det finns ”hjälpmedel” som gör klänningens kjol vidare eller mindre vid eller hur man nu önskar. Jag talar så klart om underkjolen som finns i många olika storlekar och utföranden. Underkjolarna gör dessutom att det blir svalare under kjolen då klänningens tyg läggs utanpå underkjolen så att det blir ”fritt utrymme” runt benen.  Det blir lyckligtvis även så mycket lättare att gå med en underkjol vilket känns skönt då det finns en risk för spagettiben när man ska skrida fram till altaret.

thumb_P1100361_1024

Vårt egendesignade Save the date kort.

Ska du gifta dig i sommar men har ännu inte hunnit hitta drömblåsan? Ingen fara, här kommer några sista-minut-tips!

thumb_P1060919_1024

Fynda. Eftersom de flesta brudarna som ska gifta sig i sommaren redan har beställt sina klänningar kan du ha tur och hitta din drömklänning till nedsatt pris. Butikerna fyller varje säsong på med nyheter vilket gör att de även rear ut vissa klänningar. Behöver klänningen sys in lite eller justeras tar du den genast under armen och beger dig till närmaste rekommenderade skrädderi som ser till att den sitter som en smäck på dig. Fördelen är att det oftast är just de exemplar som finns i butiken som reas ut så du behöver inte oroa dig för leverenstiden.

image1xxl

Asos har en exklusiv bröllopslinje för hela brudföljet. Ni hittar allting här

 √ Shoppa hos kedjorna. Asos är en webshop som har lanserat en grym bröllopskollektion med allt för brud,brudgum och tärnor. Här hittar du snygga brudklänningar just över tusenlappen.

Glitter

En kaxigt cool brudklänning hos Asos.  Köp en klänning som är ”du” vilket kanske inte alltid är de modeller som finns hos bröllopsbutikerna. 

 √ Second Hand. Många brudar väljer efter en tid att sälja sin brudklänning på sajter som Blocket och Tradera. I de flesta fall så är ju klänningen bara använd vid ett tillfälle och det här är ett perfekt tillfälle att hitta din drömklänning till ett mer förmånligt pris.

Var förberedd. Ska du iväg och testa brudklänningar råder jag dig att vara laddad. Det är dumt att kika på klänningar till din stora dag när du är trött och håret känns livlöst. Lägg lite extra tid på smink och hår när du ska testa klänningar. Ta på dig passande underkläder (kanske lämna de minsta trosorna hemma då personalen kan behöva bli lite ingående när de ska hjälpa dig på/ av med klänningarna) och ladda med gott sällskap och nötter för att förhindra lågt blodsocker.

Fortsätt kommentera här eller på Instagram vad ni är sugna att läsa om <3 

Puss

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

4 Comments
 • Maria
  april 24, 2016

  Ida, du är gullig och vacker i vilken klänning du än väljer!
  Puss till dig
  Maria

  • Ida
   april 24, 2016

   Puss på dig fina du! Kram

 • Denise
  april 24, 2016

  Jag hittade min klänning igår! Var ganska open minded men hade mest en 30-40-talare med utsläppt hår på hjärnan. Istället blev det en generöst dekorerad 60-talare som satt som gjuten. Wow-faktorn vann och nu får det bli uppsatt hår och en enklare slöja..

  • Ida
   april 24, 2016

   Men åh, vad lycklig jag blir att läsa att du hittat rätt klänning! Låter helt underbar! Ser framemot att se bilder från er stora dag <3 Stor kram

Previous
Bröllopsdekorationer