Elton Jakob Dino

Nu tänkte jag berätta för er hur Larven, som arbetsnamnet på Elton var i magen, kom att bli Elton till att sedan döpas med mellannamnen Jakob Dino. Att välja namn är så enkelt för vissa och desto svårare för andra. Vissa har pojk- och flicknamn klara redan innan man ens får veta att man är gravid och vissa gnuggar geniknölarna efter att deras lilla eller lille skatt kommit till världen. Vi tillhör kategorin som hade två namn klara, ett pojknamn och ett flicknamn och när vi konstaterade att det var en liten pojke som låg på mitt bröst så var det självklart att det var Elton som hade kommit till världen.

Det känns så konstigt att titta på bilder från slutet av graviditeten, tänkt att Elton låg där inne i magen. Fortfarande ofattbart kan jag tycka!

När folk frågar vad Elton heter så blir deras reaktion nästan alltid ”Åh Elton John”. Nä, Elton är inte döpt efter artisten med glittrande glasögon, även om gissningen är ganska god med tanke på hans mammas förkärlek för glitter och glamour. Kärleken för namnet Elton föddes faktiskt på Norrlands universitetssjukhus i Umeå då min mamma hade opererats för sin cancer. Jag och mamma satt inne på hennes rum och lyssnade på det klassiska radioprogrammet ”Ring så spelar vi”. En mormor ringde in till programmet och berättade att hon var barnvakt till sitt barnbarn Elton. Jag och mamma tittade på varandra och sa ”Elton!”. Även om det inte fanns några tankar på att bli gravid då så sa vi båda att det skulle min son heta om jag någon gång skulle föda en pojke. Känns normalt att bestämma det med sin mamma och inte sin partner ha ha.

Kommer ni ihåg namnet på Larvens lilla, eller stora, bo? Discokulan! Jisses vad jag var piffig under graviditeten ha ha idag är jag glad om jag typ hinner tvätta mig under armarna!

Jakob hade några andra förslag under graviditeten men jag, som är ganska bestämd av mig, kunde bara se Elton framför mig. Jag ville ha ett namn till vår son, även om vi inte hade tagit reda på könet så var jag övertygad om att det var en pojke, som inte förknippades till någon kompis, gammal klasskamrat eller annan person i vår närhet. Elton kände jag en så stark dragning till eftersom det fanns en koppling till min mamma och när Elton väl hade fötts sa Jakob också att det var en liten Elton som kommit till oss. Om Jakob inte alls hade gillat namnet hade jag självklart inte stått på mig.

Eltons första dygn här i sängen på BB Stockholm där han föddes.

Namnet Jakob tror jag inte att jag behöver förklara ytterligare men Dino däremot är inte helt enkel att lista ut vart det kommer ifrån. Om jag säger att det kommer med inspiration från dinosauriefilmen ”Landet för längesedan” blir det lättare att se kopplingen då? Nä, jag tror att jag får förklara lite bättre.

När Elton var riktigt liten och ammade så hade han en så otroligt gullig min eller pose. När han var mätt och nöjd så slet han ut bröstvårtan från sin mun och la huvudet lite på sned. Både jag och Jakob började säga ”Åh nu gör han dinominen!”. Han såg helt enkelt ut som den lille dinosauriekillen Lillefot och vi började kalla Elton för Dino. När vi började planera inför dopet så var det dags att bestämma oss för Eltons andranamn, eller mellannamn som jag tror att man säger nuförtiden. Jag försökte med Brian, Lee och Harvey… något av tonårsidolens Brian Harveys tre namn borde ju ha kunnat accepteras av Jakob kunde jag tycka men den här gången var det Jakob som var bestämd och svaret var nej, nej, NEJ. Ja ha… Och mina svar på alla Jakob förslag löd likadant. Vi började skämta om att Elton kanske skulle heta Dino i andranamn och plötsligt var det bara ett stort ja från oss båda. Minns hur Jakos mamma sa att vi kanske skulle spara det namnet till om vi köpte en hund ha ha men nej Dino kändes plötsligt så självklart. Så häftig känsla när vi fick tillbaka papparet från Skatteverket med ett godkännande för Eltons namn. Elton Jakob Dino, vilken vinnare!

Så spännande det här med namn. Själv så heter jag Ida efter min pappas farmor och min mammas mormor. Hur fick ni era namn och om ni har barn hur fick de sina namn? Berätta berätta berätta!

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

5 Comments
 • jennifer
  november 20, 2018

  Våran Elton är döpt efter sportreporten på TV4, jag och mamma satt på varsitt håll och kollade ny hetsmorgon när jag var gravid. Hon ringde mig sen och sa, ”såg du sporten imorse” jag svarade jaaaa, med elton SÅ fint namn. och hon tänkte samma sak så vår Elton är också ett namn jag fick jobba in på min man då jag och mamma bestämde det haha, komiskt

  • Ida
   november 20, 2018

   Ha ha jag älskat! Sedan är ju den Elton rätt söt om man får säga så fast man är gift ha ha. Sa du till din man att det var efter sportkillen? Ha ha var kanske därför du fick ”arbeta in det” ha ha! 🙂 Kramar och high five till bästa namnet!

 • Sandra
  november 23, 2018

  Vår dotter som föddes i april heter Freja i förnamn. Älskar enkla och korta namn! Det namnet har konstigt nog funnits i mitt bakhuvud sedan jag kollade på top model Sverige för en herrans många år sedan och en av deltagande hette Freja. I mellannamn heter hon Alina, efter min finska mormor som tyvärr gick bort för många år sedan. Tycker det är så fint!

 • Andrea
  november 24, 2018

  Jag har alltid haft namnet Love som typ enda tänkbara pojknamn, och när vår son föddes på Alla hjärtans Dag så kändes det verkligen meningen att det skulle bli en Love! Tycker även att Elton är jättefint!

 • Hanna
  november 24, 2018

  Min man är från Bosnien så vi ville gärna ha ett namn som finns både där och i Sverige, eller iallafall ”klingar rätt” på bägge språken och började i den änden när vi letade namn och fastnade tillslut båda för Irma. Att det också härstammar från Tyskland och min mormor var tysk och min man bott flera år i Berlin och håller Tyskland varmt om hjärtat kändes som en extra bonus ❤️

Previous
Oroliga nätter, flyttrensning och träningsvärk i rumpan