En ny rutin

10Kommentarer

Jag är helt överväldigad över alla era kommentarer och meddelande som jag fick när jag dels berättade om våra tuffa nätter men också när jag lade ut en kortare film på min Instastories igår. Där mötte ni en helt knäckt Ida efter en natt i stort sett helt utan sömn efter 8 nattamningar, då var jag inte människa. Ni har kommit med så många tips men främst översköljt mig med kärlek, pepp och igenkänningar. Det både värmer och gör ont att vi är så många kvinnor som har det lika tufft med våra små om natten. 

Efter att ha fått många tips så gjorde vi ett försök igår till att prova en ny rutin, men först en liten kort resumé över hur våra nätter har sett ut sedan i somras. Elton började äta så många under nätterna när värmeböljan kom. Med tanke på att det var så varmt så lät vi honom få bröstet så ofta han ville, dag som natt. Värmeböljan la sig och in kom hösten men behovet av bröstet under natten fortsatte och nästan ökade. Elton hade en period redan innan värmen kom då han vägrade sova i egen säng. Det enda sättet som han somnade på då var ovanpå mig då jag satt/ låg mot huvudändan av sängen. Jag vaknade ofta med nackspärr och det blev olidligt.

Jag insåg att liggamning förhoppningsvis skulle hjälpa tillsammans med samsovning och det tog sin tid innan vi fick till det. Tyckte att det var så läskigt från början när Elton var liten så ratade det rätt snabbt, men nu när Elton har blivit större gick det toppen. Men det som då var glädje har nu blivit en pina för eftersom vi samsover och liggammar på natten, i hopp om att jag skulle få mer sömn, så känns det som att jag och Elton bara stör varandra och jag tror att jag luktar väldigt mycket mjölk. Hur skulle jag sova om natten med ett gäng delicatobollar bredvid mig… skulle äta minst en varje timme ha ha! Ibland suger Elton länge på bröstet och ibland är det bara snuttet som han vill åt. Summan blir att jag vaknar, kan inte somna om, precis när jag lyckats somna slänger sig Elton över bröstet igen och inget annat funkar. Har testat så många flaskor, testat ge nappen, mysa, gosa men han bara skriker och tillslut har jag i frustration gett honom bröstet… igen…. fast tanken var att jag skulle låta bli. Att man bor i lägenhet och  vet att man har grannar som så klart gärna vill sova om natten gör inte min stress mindre när Elton sätter igång med att låta som ett brandlarm.

Nu hoppas jag på att om några dagar få säga att så var det då och så här är det nu, för igår testade vi en ny strategi under natten. Elton somnar oftast vid kl 19:30-20 och sover cirka två timmar innan han vaknar och vill äta igen. Igår la vi ner honom i sin egen säng och tog upp honom vid 22 när han vaknade och vi skulle gå och sova. Efter att han somnat om fick han återigen ligga i sin egen säng. Sedan sov han tre timmar, halleluja!, och Jakob tog upp honom, vyssade, gav nappen och gav sig inte fast Elton skrek. Precis när jag sa att nu ger jag upp jag kan ge honom bröstet så somnade han i Jakobs famn. Från gallskrik till knäpptyst, konstigt det där.

Sedan vaknade Elton några gånger under natten, ibland kunde Jakob natta om och ibland blev det skrikkaos. Vi vill alltså uppnå att Elton dels ska sova i egen säng igen och att han inte ska äta på natten i den mängd han gör nu. Två större förändringar så vid två tillfällen mellan klockan 00-06 gav jag honom bröstet. Rätt eller fel vem vet men det vi ska eftersträva är att Elton ska lära sig att han helt enkelt inte får bröstet mellan klockan 00-06. Vi hade bostadsrättsföreningsmöte igår så Jakob har berättat för grannarna om våra tuffa nätter och det känns skönt att de vet, då behöver inte jag blir lika stressad. Vi har fått tipset att helt enkelt vägra ge Elton bröstet mellan klockan 00-06 vilket han då kommer lära sig även om vi måste förbereda oss på några riktigt jobbiga skrikande nätter så planen är att köra på det från och med i natt. Elton accepterar en typ av napp och vi hittade att de faktiskt hade en flaska så vi har beställt hem den, borde levereras ikväll, och ska försöka premiär ge honom välling med hopp om att han sover tyngre på den. Vi har börjat ge Elton gröt men inte märkt att det på något sätt fått honom att sova längre.

Jag har insett att det är så svårt för mig att natta om Elton utan att ge genom bröstet för jag är ju lika med mat för honom. Därför tog Jakob honom varje gång i natt förutom vid de två tillfällena när han fick äta. Vi har även börjat införa sedan en tid tillbaka att Jakob tar Elton när han stiger upp klockan sex och har honom till åtta på morgonen när han går till jobbet. Då är Elton trött igen och Jakob får honom att somna i famnen och lägger honom bredvid mig. I morse fick jag alltså sova från klockan 06-10! Vilken känsla!

I helgen ska jag försöka köra på öronproppar och sova på soffan tänker jag, för annars vet jag inte hur vi ska få till det att Elton inte ska få bröstet mellan 00-06. Blev ett långt inlägg som jag hann skriva medans Elton sov sin eftermiddagslur så hoppas ni hängde med i svängarna. Vad tror ni om vår plan? Fortsätt gärna dela med er av era erfarenheter, ni är guld värda världens bästa läsare!

10 Kommentarer
 • Sofia
  september 21, 2018

  Heja dig/er! Du är fasiken en sån powerkvinna!! Jag tror att ni har en jättebra handlingsplan för nätterna! Stt ge bröstet två gånger känns, enligt mig, lagom! Min lille V äter med två gånger/natt, just nu hels tiden men han har en tand på väg ut och det kliar och är nog ömt men annars två gånger vid ett och fem

  • Ida
   september 23, 2018

   Så himla gullig du är! Ibland känner man sig allt annat än power så dina ord värmer så! <3 Största kramen

 • Karin
  september 21, 2018

  Låter som en riktigt bra plan! Håller alla tummar och tår för er! ❤️❤️

  • Ida
   september 23, 2018

   Tack bästa du! Kramar

 • Penny
  september 22, 2018

  Igenkänningsfaktorn är HÖG. Men kämpa på vi körde precis som er de tog 3 nätter som va pest & pina, dessutom har vi tvillingar. De går om man är stenhård. Välling funkade inte för mina men ersättning prisade de högt. Alla är soms sagt olika. Sen vill jag också tillägga…. efter de där 3 nätterna va de bättre men de sov inte hela nätter förde till dem va 2år. Men de visste mer eller mindre att när de vaknade va de bara att de vyssandes, fick nappen eller tröstade på ett eller annat vis. Tänderna kan spela stor roll i allt de här. Tänder & barn är bara ren skit förlåt språket men de är sant .
  Lycka till ni fixar det visa bara vem som bestämmer .

  • Ida
   september 23, 2018

   Oj, tvillingar! All cred till er, tänk om vi hade haft två Elton samtidigt… oh my! Tror att det är en tand på G för Elton, han vill gnaga på precis ALLT! Känns ju skönt att slippa amma 8 gånger per natt när han får tänder… aj! Håll tummarna för en bra natt <3

 • Sofia
  september 23, 2018

  En följdfråga: hur många gånger vaknar han på natten nu efter ni kört igång sen nya rutinen? Eller han sover i ett sträck? Kramar

  • Ida
   september 23, 2018

   Hej fina! Vi har ju bara kört på i två nätter men den första natten vaknade han kanske 4 gånger och igår var det 2 gånger. Jakob har tagit upp och nattat om, senaste natten gick det så mycket fortare än första dagen. Känner mig både förväntansfull och nervös inför i natt, håll tummarna. Kramar

 • Hanna
  september 26, 2018

  Väldigt impad av dig
  Har en bebis som är precis 6månader och kan göra copy paste på hela din amningberättelse. Just nu har jag gett upp och hon får sova i vår säng, snuttandes..Bra tips ska försöka göra som dig/er när energin finns där☺️ Hejja!

  • Ida
   september 29, 2018

   Åh så himla gulligt av dig, tack! Ja du det är inte lätt det här med amning, man försöker göra det som är bäst för alla inblandande men för oss kom det till en punkt då det som vi tidigare tyckte var bäst plötsligt blev det sämsta alternativet. Suck! Hur går det nu? Det gäller verkligen att man har en partner, om man är två vill säga, som är med på tåget för man måste verkligen stålsätta sig när det blir tuffa nätter och man vill ändra de invanda rutinerna. Stor kram och lycka till, berätta gärna hur det går så kan vi peppa varandra! <3

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *