En önskan om att vara själv

Posted on

Nu hoppas jag att ni kommer ta det här inlägget på rätt sätt. Inser att jag är otroligt priviligerad som har världens finaste son i mitt liv och det är inte det som inlägget handlar om. Inlägget handlar om mig. Mig. Ida. Sedan jag blev mamma har det av naturliga själv blivit mycket mindre Ida, mycket mindre jag och mycket mer mamma. När Elton var liten och ammade så satt vi bokstavligt ihop 24 timmar om dygnet. Jag tror att Elton var runt fyra månader när jag bröt ihop en dag när jag pratade med min kompis Stina. Jag hade inte ens gått en promenad själv under dessa månader och var helt slut.

Ju äldre Elton blivit ju mer har jag kommit iväg. Jag har varit på en långweekend, sovit borta en natt förutom min och Nadjas tripp till Amsterdam och druckit drinkar på stan vid några tillfällen. Men jag kan sakna att bara zooma ut och bara vara. Inser också att det gått 16 månader sedan Elton föddes.

Att vara på semester i år är väldigt annorlunda mot andra år. Man får, såklart, sätta sina behov åt sidan och anpassa sig. Att vara på semester med Elton är helt fantastiskt på så många sätt och ibland känns det som att vi har haft en enda lång semester ihop jag och Elton. Nästa år så tänker jag att jag verkligen skulle vilja ha en semestervecka med några tjejkompisar eller åka iväg någonstans helt själv. Det knyter sig nästan i magen när jag säger det som att det låter som att jag inte vill vara mamma. Det handlar inte om det utan det handlar om att samla energi och få koppla av. När jag är med Elton kan jag inte koppla av, inte helt. Så min fråga till er andra som har barn, hur har ni gjort med er semester?

Har ni delat upp er ibland eller kört all in familjesemester? Gissar att det finns de som läser bloggen som har barn men som inte får eller kan spendera hela sin semester med dem och jag vill inte trampa någon på tårna utan bara få ventilera och säga att pjuh… det är intensivt nu och jag behöver få min egentid.När vi åker till Österlen så tänker jag boka en egen dag, kanske åker jag till Ystad saltsjöbad. Läsa en bok, själv. Som jag kan längta efter det. Lyssna på en podd utan stress. Ibland längtar jag bara efter att vara själv, en liten stund i alla fall. Kände att jag var tvungen att bolla hur jag kände med Jakob innan jag publicerade inlägget och det var så skönt för hans första reaktion var ”jag vill åka själv och kitesurfa!”. Men ja! Självklart! När vi pratat om vår semester hittills har vi kommit fram till att ingen av oss riktigt har kunnat koppla av helt så nu ska vi sätta oss ner och prata igenom vad som funkat och vad som inte funkat. Nu har vi två veckor ihop i Österlen och hoppas, … vi ska!, få till det så att båda känner att vi får egen tid att koppla av för som vi båda behöver det. Wish us luck!

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

4 Comments
 • Karin
  juli 26, 2019

  Jag förstår dig till fullo! Man måste få lite tid ibland att bara vara sig själv, då får man energi att sedan vara en bra fru/sambo och mamma. När Kent var utomlands och jobbade och jag var själv med barnen så kände jag att jag höll på att tappa bort mig själv, Karin. Jag blev en mamma men jag ville ju vara mamma KARIN. Det var jättejobbigt, jag mådde inte toppen och jag blev ingen bra mamma.
  Just sommarsemestern kör vi ihop och sen blir det en vecka var själv med barnen för att få pusslet att gå ihop. Men sen har Kent sin jakt och är borta mycket framförallt på hösten. Jag tar tid när jag behöver. Förra hösten var jag och syrran en vecka på Fuerteventura, så lyxigt! I år blir det bara ett par egna helger för mig men ändå så värdefullt.
  Jag tror du kommer hitta tillbaka lite mer till dig själv när du börjar jobba, när du inte är med Elton dygnet runt. Det kommer ge mycket värdefull energi och ”egentid”.
  Kram ❤️

 • Emma
  juli 26, 2019

  Känner väldigt väl igen mig, även om jag kanske inte tänkt på en egen semestervecka ännu (har en 2-åring o en 4,5-åring) men just behovet av egentid är stort! Min man får lite mer sådant men det handlar om att jag är dålig att prioritera mig. Ibland är det ljuvligt att bara komma iväg och handla mat! Känner, precis som tidigare kommentar, att jag kom tillbaka mer i samband med att jag började jobba. Hoppas ni hittar dem sätt som passar för er att göra det ni önskar var för sig!

 • Therése
  juli 26, 2019

  Alltså var ska vi åka? Jag är helt på! Hehe, nä men ärligt. Jag är en person som älskar att vara själv emellanåt. Så när Alva kom fick jag en chock…. och det tog tid innan jag vågade erkänna för mig själv hur mycket jag saknade att just få den där spontana tiden. Att inte behöva planera in en timmes träning på en helg till exempel. Jag drömmer om att åka på en yogaresa. Kanske inte en vecka men 4-5 dagar. Bara jag, yoga, läsa böcker och vara. Hinna tänka. Hinna låta tankarna komma till mig. Sen längtar jag också efter en galen resa med tjejkompisar, Marbella, Mallis, Ibiza. Drinkar, dans och skratt. Alla kanske inte har ett behov men jag har definitivt det.

 • E
  juli 26, 2019

  När mina var små hade jag sällan egentid, just då blev det inte så och det var inget jag eg funderade på. Såklart jag var i väg ngn kväll och så där som du beskriver men ingen resa eller så. Det passade inte helt enkelt och inte fans det ekonomi för det heller…det var inte riktigt på samma sätt som i dag då mammor / kvinnor har mera krav/ behov av det och tycker det är självklart . Jag tyckte att barnen är små bara en gång och var sak har sin tid och så rullade det på. När jag tittar i backspegeln är jag inte missnöjd men kanske skulle haft mer egentid men jag var ju nöjd där o då…minns att jag hade dem på föris en dag var sjätte vecka fast jag var ledig och det var lyxigt Alla är ju olika och man ska göra som man själv känner passar livssituationen . Vet inte om jag skulle göra annorlunda i dag, kanske eller kanske inte tiden när de är små kommer inte tillbaka och när de blir större får man automatiskt mer tid för sig själv men jag är nog speciell son känner så och en mamma med mkt starka tigerkänslor för mina ungar som numera är unga herrar . Hoppas du hittar din lösning som passar er, kram

Previous
Taggad