Fashionably Late, hinnsvepning och avgörs förlossningen med ett tombolahjul?

Posted on

Hej bästa ni från en kvinna som nu är 100,4 % redo för förlossningen! Tänk att man helt plötligt är mer än 100% gravid, annorlunda känsla det här. Idag vankades det ett besök till barnmorskan Kerstin där vi fick veta att läget var oförändrat. Fortfarande öppen ca. 1,5 cm och i övrigt är jag, eller min kropp i alla fall redo, så Kerstin sa att vi bara väntade på värkarna nu. En spännande sak som Kerstin gjorde var en hinnsvepning, vilket kanske hjälper Larven på traven att komma ut snart! 

kntVV3ZoSveH7XUAQkkFMQ_thumb_35f7

Larven är helt klart Fashionably late! ♥

iKcVmBL4RGeZTxoL+UjO6A_thumb_35ee
roSmG5P%SR2OPeDMK4Zc0g_thumb_35f6

Innan jag var gravid och hörde ordet hinnsvepning kändes det som någon typ av mumieliknande grej… att man slog om kvinnan som någon form av paket och ja jag vetta tusan vad jag tänkte mer än så men det var liksom bilden jag fick upp i huvudet. Med åren, och graviditeten, har jag blivit lite klokare. Undra vad Kerstin sagt om jag börjat fråga om var balsameringen skulle ske ha ha!
ippJHucoSMi1buAgdyi0%Q_thumb_35f4Hur som helst, tanken med en hinnsvepning är att initiera förlossningsstart genom frisättning av lokalt hormonellt ämne i kroppen. Biverkningarna är plågsamma sammandragningar och vaginal blödning i samband med hinnsvepningen vilket jag kan skriva under på. Sammandragningarna under vår promenad strax efter lunch var inte att leka med idag så när vi kom hem var jag tvungen att lägga mig och jag sov sedan i över två timmar. Perfekt eftersom jag vaknade redan klockan 5 imorse utan att kunna somna om. Hinnsvepningen kändes inte mer än vad undersökningen gjorde förra gången när Kerstin skulle känna hur öppen jag var. Efter alla undersökningar kring mina cellförändringar börjar jag kanske tyvärr även bli van vid smärtsamma undersökningar.

0Qa6ESYeTBuLXChJzVNuiQ_thumb_35f0

För att citera vårdguiden så innebär hinnsvepning ”att undersökaren (min barnmorska Kerstin) för in pek (alt.pek/långfinger) i cervixkanalen till inre modermunnen. Därefter lossas fosterhinnorna från det nedre uterinsegmentet med en eller flera cirkelrörelser”. Kerstin sa att hon lättade på kanterna eller något liknande… förstår mig fortfarande inte riktigt på hur kvinnokroppen fungerar men det är ju tur att Kerstin gör det.

roSmG5P%SR2OPeDMK4Zc0g_thumb_35f6

Vi har förresten fått en tid för ultraljud i slutet av nästa vecka hos Ultraljudsbarnmorskorna om Larven inte kommit tills dess. Då har vi möjlighet att ingå i en studie där man blir lottad i en av två grupper där ena gruppen blir igångsatta ”redan” i vecka 41+0-2 dagar istället för grupp två där man blir igångsatt i gravidvecka 42+0-1 dagar vilket är det klassiska idag. Känns lite som ett tombolahjul där förstapriset är vår egen lilla Larv <3.

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

6 Comments
 • B
  mars 23, 2018

  Ååååhhh så spännande!! Fattar inte hur spännande det måste kännas för ER! Över en natt gick jag från små virvlar i magen till karate kid med svart bälte som håller morsan klarvaken. Så overkligt och häftigt på samma gång! Kvinnokroppen är verkligen fantastisk!! Dock slår mig tanken att om hon sparkar så här tydligt i vecka 22, hur kommer det känns om t ex 10 veckor?! Hjälp! 😉

 • Lisa
  mars 26, 2018

  Åh hittade precis dig och din blogg. Känns som en lycklig slump då jag och går och väntar otåligt på liten här hemma. Var beräknad 22/3. Vi har fått erbjudande om samma studie men vet inte alls hur vi ska göra. Vill på något sätt vara med om spänningen att inte veta när det sätter igång, samtidigt som ett tidigare slutdatum känns extremt lockande. Hur ska ni göra? Hur resonerar ni?

  • Ida
   april 4, 2018

   Åh hej Lisa och så spännande, hur har det gått? Jag var så less på att vara gravid, kände mig så tung mot slutet och trött så ville bara att ”Larven” skulle komma ut så vi var positiva till att vara med och ”sätta igång” förlossningen. Så här i efterhand, då det inte behövdes, känner jag att det finns nog ändå ett syfte om kroppen inte sätter igång själv vid BF datumet och för barnets skulle finns det kanske en tanke att vänta in men det är lättare sagt än gjort. I vissa länder så sätter man ju igång en vecka tidigare än i Sverige så tror verkligen inte att det är någon fara men det hade känts jobbigt om man hade satt igång förlossningen tidigare än ”behövligt” om Larven varit för liten då… svårt! Hur gjorde ni? Kramar i massor

   • Lisa
    april 4, 2018

    Hej igen, såg att ni fått er finaste skatt nu. Stort grattis!! Måste kännas helt fantastiskt. Han är otroligt fin.
    Vi valde att inte vara med i studien i hopp om att lilltjejen skulle titta ut själv när hon var redo. Det ångrar jag idag, fortfarande ingen bebis så nu blir det igångsättning på fredag. Många tunga tårfyllda dagar här hemma med andra ord. Inte kunnat testa hinnsvepning heller då tappen är omogen och jag inte alls är öppen. Känner mig så besviken på kroppen som inte alls vill leverera nu i slutet och även på att det blir igångsättning. Något som jag egentligen inte alls vill. Men får ju tänka positivt, snart är hon här!

    • Ida
     april 6, 2018

     Idag är det fredag och jag tänker extra mycket på dig! Hoppas allt kommer att gå bra, eller valde lilltjejen att titta ut på ”egen hand” igår kanske? Stor kram!

     • Lisa
      april 8, 2018

      Vad gullig du är! Blev igångsättning i fredags eftermiddag, inatt 01.40 tittade hon äntligen ut. En helt perfekt liten bebis på 3014g & 49cm, så inte så stor trots att hon gräddades lite extra! Helt magisk känsla att ha sin lilla utanför magen. Hoppas allt går bra för er lilla familj!

Previous
100%, strålande sol och second hand fynd