Försök till rutiner, ett bra samtal och behovet av att vara själv

Posted on

Igår var jag en trött mamma, en väldigt trött mamma och därför också en trött fru och en trött Ida. Det är klurigt det där att vara både mamma, fru och sig själv. Vill räcka till, känna sig tillräcklig, lycklig och tillfreds, inte alltid så lätt. Natten till onsdagen ammade Elton fem gånger och jag var mer död än levande när jag vaknade. Hade en hel dag planerad med min vän Stina som jag verkligen inte ville ställa in och det är jag så glad för att jag heller inte gjorde. Blev en del tårar men även kloka ord, ”hur gjorde ni” eftersom de också har barn och en möjlighet att bolla mina tankar.

DGH86xNuTp2APyFSp%iWTw_thumb_38d6

Ibland hinner man till och med locka håret på morgonen och då är det kul att få känna sig lite fin på bild

Jag har tidigare skrivit om mitt behov av egen tid. Att få ”tanka upp” och bara får vara jag en stund. Vi har pratat om det här hemma men inte fått till det på en nivå som varit tillfredsställande för mig, vi har knappt fått till det alls. Igår satte jag och Jakob oss ner för att verkligen prata och det var så skönt. Ibland tror man att man är övertydlig, att budskapet nått fram till den andra partnern men ibland så måste man verkligen sätta sig ner och prata, tydligt. Det gjorde vi igår och det var väldigt skönt efteråt. FgY3U0QJTQKpuFzYXJnS9g_thumb_38d8Ett exempel är att vi har tre bröllop under augusti och jag har haft svårt att hitta amningsvänliga finkläder. Jag har beställt på nätet, sakerna har inte passat vilket lett till ännu mer stress. Att få gå på bröllop handlar så klart om brudparet men som gäst vill man också känna sig fin. Som mamma går jag oftast runt med en tofs på huvudet, i stort sett alltid osminkad… det varma vädret är en bidragande faktor så klart, men mer eller mindre alltid bebiskräk på mig. Svårt att undvika. Men att själv få känna sig fin och kanske se en liten gnista av den man var förut är så efterlängtat av mig. Jag har försökt gå med Elton i butik vilket inte går, Han blir nyfiken, det blir för många intryck, han vill vara uppe, vill äta, vill inte gå i butiker helt enkelt och jag känner mig som en dålig mamma som tog med honom dit. Jag förstår honom och därför är det något som jag undviker så mycket jag kan.aPo+MYRwSgm55ys9IUOnDQ_thumb_38d4

Men så här ser jag oftast ut med tofs på huvudet och i amningslinne utan bh.

Igår när jag pratade med Stina insåg jag att jag är aldrig själv. Jag går inga promenader själv, Elton är alltid med. Jag träffar inga vänner själv jag är helt enkelt aldrig ensam. Jag helammar, ett val jag och vi gjort för att ge Elton närhet och att det är smidigt att ”alltid ha maten med” men det blir också synonymt med att jag alltid ska vara med Elton. Så klart att jag vill vara med honom min älskade prins men jag behöver få tanka energi. Att amma, särskilt i denna värmen, tar också extra mycket på mig.

Att vara pappa är inte heller bara enkelt. När vi pratade igår berättade Jakob att det är lätt för honom att känna sig otillräcklig. Vi beslutade oss för att varje söndag gå igenom veckan. Hur Jakob jobbar, vad vi vill kunna göra själva, sätta rimliga mål på vad vi ska hinna med hemma, vad vi ska äta osv. Det här tror jag verkligen kommer hjälpa oss på traven. När det handlar om projekt på jobbet eller liknande så stämmer man alltid av men här hemma går dagarna av bara farten. Vi om något måste bli ett hållbart företag där alla får sin del i den mån det går. Vi gav Elton flaska under den tid vi kombinerade med ersättning men han drack alltid lite för snabbt och ”satte i halsen” vilket har blivit en negativ synonym till flaska vilket också gjort att Jakob känner sig obekväm med det. Men vi ska prova igen och senast när han fick min mjölk i flaska när jag skulle fixa naglarna, den enda egentid jag har en gång i månaden, så gick det bra.

Sedan var det det där med sömnen. Elton är hellre vaken än sover så har det varit sedan start. Kan somna i famnen men vill absolut inte att vi lägger ner honom. Därför ska vi börja jobba hårdare med rutiner men det har varit svårt när vi varit borta rätt mycket i sommar och att det är så varmt och ljust. Känner ni igen er? Hur som helst så sägs det att bebisar ska sova ungefär 6 timmar under dagen… det gör inte Elton men nu ska vi verkligen försöka skriva ner och få ordning på det här vilket kommer hjälpa oss alla tre.OR6+ClHxQ%GvyEisjJsNSw_thumb_38d5Ett långt och ärligt inlägg vilket jag tror behövs bland Instagrams alla filter och sockersöta bilder. Livet är inte lätt och att bli föräldrar är en enorm omställning. Jag tror verkligen på att bli ännu bättre och sätta sig ner och prata om det man tycker är jobbigt än att man går runt och bär på en inneboende frustration som blir snäsiga kommentarer och trumpna miner. Jag vill vara en glad mamma, fru och Ida. Tror det är möjligt men det kräver arbete. Därför ska jag när Jakob kommit hem lämna Elton till honom och själv åka iväg till Bromma blocks för att fixa grejer inför helgens bröllop och kanske ta en kaffe och bara vara själv.

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

16 Comments
 • Nathalie
  augusti 9, 2018

  Känner igen mig 100%! Min dotter är någon månad äldre än Elton och att kombinera ersättning med amning var det rätta för oss. Viktigt att få komma iväg lite själv om man känner att man har behov av det, vilket jag också hade och har.

  Tack för ett fint inlägg som absolut speglar hur vi har det och säkert många andra. Stor kram!

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Åh tack snälla för din kommentar, ibland känner man sig lite ensam i sina känslor men man inser att man sällan är det. Vi får peppa ihop <3 Största kramen, Ida

 • Tess
  augusti 9, 2018

  Fina fina Ida vad du sätter ord på vad jag tror 99% av mammor/föräldrar känner. Att räcka till, även för sig själv. Tycker ni är fantastiska som ”tar ansvar” för att ni som familj och individer ska fungera på bästa sätt, det är starkt och modigt faktiskt, för inte alltid lätt. Vi har också planerings- och reflektionskväll på söndagar och har gjort det till en grej att typ ta ett glas vin och något gott till, för att det inte är ett möte, det är en investering för hur vi ska funka…. för helt ärligt utan att ha en plan i småbarnsåren så skulle vi tappa oss och oss själva helt (gjort i perioder fler ggr om och det är också ok).

  ❤️❤️❤️ tack för att du delar dina känslor ❤️❤️❤️

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Men alltså TACK! Så glad att dels inte vara ensam i att känna så här men också att få sådan pepp och att ni också kör på med planerings- och reflektionskväll. Lät bättre än möte ha ha! Tar med mig idén om att äta/dricka något gott till så att det blir en positiv känsla. Ska skriva ett inlägg om vår första kväll, kändes så bra! Stor puss och kram, Ida

 • Agnes
  augusti 9, 2018

  Har också en kille som hellre är vaken än sover på dagtid. Kan tipsa om appen Glow baby för iphone (finns säkert andra likvärdiga) där du kan skriva ner mat och sovtider. Har underlättat för oss jättemycket med rutiner för vår 2,5 månaders. Nu vet vi när han sov sist och hur länge, och kan ligga steget före och se till att lillen sover sina naps på dagen. Mycket gladare bebis och bättre nattsömn

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Grymt och tack Agnes! Har försökt att bara skriva ner i ”anteckningar” men tror att det blir mer struktur i en app så ska genast ladda ner. Efter att ha kört med rutiner i ca 1-1,5 vecka så ser vi faktiskt skillnad, så skönt! Sen sover dock inte Elton lika länge varje gång… ibland blir förmiddagsnappen 45 minuter, ibland längre ibland kortare men jag tror att vi är på väg åt rätt håll!

   Berätta gärna hur det fortsätter för er, håller tummar och tår för oss båda! Kramar

 • Martina
  augusti 9, 2018

  Hej Snygging,
  De är tungt som fan i början, man måste liksom hitta vad som funkar för alla i familjen. De kommer ni göra och ju mer ni pratar ju bättre och fortare går de❤

  Tänkte på de du skrev att han satte i halsen när han tig flaskan…de finns olika storlek på hålen i napparna så se till så du har de minsta till honom. Kanske är självklart för dig, men nämner de för jag hade ingen aning, så Leo stackarn hade den minsta storleken alldeles för länge istället….fick ju suga som en galning stackarn
  Kram Skruttbullen

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Hej fina! Åh tack för peppen, det är skönt att inte känna sig ensam, lätt att det känns så ibland även om man vet att det troligtvis är mer eller mindre lika tufft för alla småbarnsföräldrar.

   Gällande flaskan… körde Medela till en början för de allra minsta, sedan Mam och nu Dr Brown när han blivit större. Dr Brown har vi bara testat någon enstaka gång men spontant så kändes den bäst. Puss och kram <3

 • Karin
  augusti 9, 2018

  Det är tufft första året. Men det blir bättre och bättre. De första månaderna har bebisar ingen dygnsrytm så då är det svårt att skapa bra sovrutiner. Men efter 3 eller 4 månader känner de av dygnsrytmen och då kan man börja skapa rutiner. Å det är jätteskönt med sovrutiner! Hade aldrig orkat utan dem.
  I kapp med att ni får in bra sovrutiner så tror jag att hans ätande på natten kommer minska.
  Lowa hade en period vid 8 mån ålder då hon vaknade nästan varannan timme och Kent hade jättemycket på jobbet precis då och svårt att avlasta, då höll jag på att krascha. Tog tillslut in en natt på hotell för att få sova.
  Låter som ni kommit långt bara genom att sätta er ner och prata igenom situationen och tillsammans hitta lösningar. ❤️ Ni kommer att fixa det här! ❤️
  Rollen som mamma, fru och sig själv är något man alltid får jobba med att hitta balans mellan, det är svårt men blir lättare med tiden. ❤️

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Åh fina Karin! Ha ha den där hotellnatten ska jag komma ihåg, hur tidigt får man ta den ;). Nu har vi kört på med våra rutiner i ca en-en och en halv vecka och jag tycker faktiskt att det gett resultat redan nu! Det har ju varit lite klurigt med bröllop och resande men ändå, wow det händer liksom grejer på sömnsidan åt det positiva hållet!

   Har haft ett ”söndagsmöte” och det kändes så bra, kommer ett inlägg om det! Stor kram, saknar dig <3

 • Tanja
  augusti 10, 2018

  Känner så igen mig och minns småbarnsåren. Tyvärr inte bara med glädje då det var kolik, sjukdomar, jobbigt med amning, sömn osv men bara man ser på de små liven rinner mycket av en. Som person är jag väldigt rastlös och en ja sägare vilket gjorde att jag bokade in för mycket grejer och inte återhämtade mig de korta stunder då bebis sov. Se till att vila, njut och ha inte dåligt samvete när du väl är iväg. Det växer både du, bebis och pappa på. Bra att ni har pratat om det och har förståelse för varandra. Hoppas du hittar något fint till bröllopen, var rädd om er! Kram

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Åh tack snälla fina för din kommentar! Ibland när man bara ser skimrande instabilder kan jag känna ”men herregud är det bara jag som är helt slut” men jag vet ju att småbarnsåren troligtvis är lika tuffa för alla, mer eller mindre. Försöker själv att bidra med en mix för det ÄR ju bara helt underbart samtidigt som det kan vara KAOS och jag känner mig helt slut. Jag har varit dålig på att vila när Elton sover för det har känts som den enda stund som jag hinner med mig själv… svårt det där….

   Stor jättekram, Ida

 • Erika
  augusti 10, 2018

  Hej! Min son var exakt likadan tills vi införde rutiner, han är 4 månader idag. 6 timmar sova på dagen är för många timmar . En 4 månader ska sova i snitt 15h helst 12 h på natten och 3 på dagen. Jag har börja läsa boken från gina ford the complete sleep guide som menar att man ska införa en sömn schema. Efter vi ha gjort det sover vår son helt utmärkt. Hoppas ni finner någon läsning också men sömn schema kan jag rekommendera starkt.

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Hej Erika och tack för din kommentar! Vi har också börjat införa mycket mer rutiner nu och Jakob har läst på en himla massa, vet inte om han läst Gina Fords men ska kika på den! Nu får Elton till en, inte alltid men ofta, en bra sovstund ca. 1,5 timme efter att han vaknat, en stund innan lunch, en gång vid tresnåret och en gång runt fem innan vi nattar honom vid sju – halvt åtta. Ska skriva ett inlägg med hur vi lagt upp rutinerna men det har faktiskt snabbt blivit en stor skillnad. Yes! Stor kram, Ida

 • Sofia
  augusti 10, 2018

  Herregud så viktigt det är med egentid att få bara vara Sofia är ljuvligt! Jag håller så fullkomligt med dig och jag har planerad egentid varje vecka, så länge min man inte reser med jobbet, men då tar jag igen det sen. Senaste egentiden spenderades med att shoppa. Post-amning behövdes dels nya underkläder, mina bh satt inte som de borde . Så underbart att kunna hänga inprivgytten utan stressen från otålig bebis som vill äta/ bajsa/leka . Men det är lika hörligt varje fång man kommer hem till min lille älskling igen de bästa 5 månaderna i mitt liv, trots sömnlöshet och en del nya gråa hår kram!

  • Ida
   augusti 17, 2018

   Åh men TACK för din kommentar! Så skönt att inte vara ensam med den här känslan och behovet av att vara själv. Håller med dig… garderoben behöver minst sagt uppdateras, och särskilt när det kommer till bh:ar pjuh! En parentes är att jag köpte en vanlig axelbandslösbh till sommarens alla bröllop och det funkar faktiskt att amma i den, bara ”vika ner” den. Hade inte gått att prova med Elton i provrummet kan jag säga!

   Ska skriva ett inlägg om hur vi kommer att försöka lägga upp det och om våra ”söndagsmöten”! Kramar i massor, Ida

Previous
Bröllop, amning i kyrkan och världens finaste vänner