Kort tungband, nio timmar på akuten och äntligen en fantastisk specialist

Posted on

Pjuh, att hitta tid att säga hej till er är inte lätt just nu. Dagarna flyger förbi och nästan varenda dag har det varit läkarbesök, uppföljningar, vägningar eller BVC på schemat vilket tar sin lilla tid. Allt fokus här hemma har legat på att försöka få Elton att gå upp i vikt och även utreda vad hans viktnedgång kan bero på. Många bebisar går ju ner i vikt efter förlossningen men man vill helst att de ska nå sin födelsevikt inom två veckor vilket Elton inte gjort utan han har snarare tappat i vikt. Det har varit så fruktansvärt jobbigt och jag är för att vara ärlig helt slut. Redan under Eltons första dygn fanns misstanken om att han hade kort tungband vilket läkare sedan sagt inte varit fallet men idag blev hans tungband klippt och förhoppningvis kommer det gå åt rätt håll nu.

UQ5cP4DgRrqf7Y6lVsjYOg_thumb_365aDet hela började under Eltons första dygn. Han föddes med något som såg ut som stora blåmärken på sitt ena ben och vi fick åka ner till neonatalen där en läkare tittade på honom. Vad blåmärkena berodde på kunde han inte säga men nu i efterhand verkar det som att det är någon form av ytliga blodkärl som nu nästan blekts bort helt. Hur som helst så sa den läkaren att han tyckte att Elton hade ett kort tungband och att det skulle kunna bli aktuellt att klippa det framöver men han sa att det var lite tidigt att säga. Jag hade knappt hört talas om kort tungband så det var något nytt för mig. Vi påtalade det för en annan läkare på BB Stocholm när vi var på återbesök men hon tyckte inte alls att han hade det och tyckte mer eller mindre att det var strunt, så uppfattade jag det. Efter en tid tyckte jag att amningen började fungera allt sämre på flera plan. Elton fick inget bra grepp om bröstet utan bara ytliga tag, han blev lätt frustrerad vid amningen men kunde samtidigt somna vid bröstet fast han inte ”var klar”. Han släppte taget ofta och hade svårt att amma sammanhängande vilket slitit mycket på mig och varit extra tungt om nätterna.
QRyeQRbOSii9uG33K1tC2g_thumb_3659Eftersom Elton inte gått upp i vikt har jag funderat på om jag har en dålig mjölkproduktion fast Elton ammat otroligt mycket. Amningen har blivit ett sådan problem för mina bröstvårtor smärta så mycket och blir sneda som ett nytt läppstift och det blev då tydligt att det är något fel i antingen min teknik eller i Eltons sug. Det har varit otroligt tufft och jobbigt för jag har känt att det varit upp till mig att se till att han går upp i vikt och jag har försökt amma fast jag velat skrika för det har gjort så sanslöst ont. Vi har de senaste dagarna börjat med ersättning i kombination med amning, då jag testat använda bröstvårtsskydd för att fixa att amma, samt att jag börjat pumpa. Det har varit lite meckigt och jag vill så gärna att det ska fungera med amningen dels för den närhet som jag upplever att amningen ger men även då det ger så mycket annat positivt för ett barn att amma.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_365d

Elton var klart mer glamourös än sin mamma idag, eller alla dagar faktiskt. Herregud när ska man hinna göra mer än att slänga upp håret i en knut? 

När jag började googla på kort tungband kände jag att i stort sett allt stämde in på både mig och på Elton. I förrgår hade vi hembesök av BVC och vår barnmorska sa att det var tydligt att han hade kort tungband så hon skrev en remiss till barnakuten samt till en specialist på öron/näsa/halsavdelningen i Täby. På akuten blev vi kvar i 9 timmar, gissa om vi var helt slutkörda under gårdagen eftersom vi kom hem först runt tre på natten. De tog en massa prover och gjorde flera kontroller på honom för att se om viktnedgången kunde bero på något annat som en infektion eller liknande men kom fram till att våran lille älskling är helt frisk. Läkaren som vi fick träffa där sa att han hade något kort tungband men inget som han tyckte att man behövde göra något åt men idag fick vi träffa specialisten Gunnar. Vilken fantastisk person och skicklig. Innan han tittade på Elton sa han att han bara klipper om det verkligen behövs, och när han väl tittat på Elton sa han att det absolut behövde göras. Även om jag ville att det skulle göras så brast mammahjärtat eftersom det inte går att göra med bedövning när de är så små. Men det var nog jobbigare för mig än vad det var för Elton för han var så lugn där han låg i min famn under ingreppet och grät först efter klippet då han såg ut som en fighter med blod både i ansiktet och på kläderna eftersom han stoppade in händerna och viftade runt efter klippet. Klippet tog bara några sekunder!

APp6%Z3KRRK9NlzO79n8DQ_thumb_3660Efter klippet så fick vi ett eget rum att sitta i där jag kunde amma i lugn och ro och det gick så bra och jag behövde inte bröstvårtsskydden. Elton fick ett helt annat grepp och kunde öppna munnen mycket bättre så nu håller vi verkligen tummarna att han kommer kunna lägga på sig i vikt. Vi har gått ner till BVC varje dag för att väga honom men nu har vi köpt en egen babyvåg så att vi kan väga honom hemma och hålla koll på vikten. Hade ingen aning om att det fanns att köpa men den är kanonbra och tar liten plats. Imorgon har vi en tid inbokad på amningsmottagningen på Danderyd som jag bokade in när Elton gick ner allt mer i vikt och det känns så skönt att de får kolla så vi har rätt grepp nu. Förhoppningsvis kommer det här göra att Elton får i sig mer mat, går upp i vikt och kan sova bättre och längre vilket även kommer ge mer sömn till oss. Håll tummarna för vår lille kille som är liten men otroligt tuff!

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

4 Comments
 • Linda
  april 13, 2018

  Han är ju helt bedårande! Förstår att ni båda kämpat enormt, vilken tur att ni fick rätt hjälp till slut 🙂 Håller tummarna att viktkurvan pekar rakt upp vid nästa vägning!

  • Ida
   april 19, 2018

   Åh vad du är gullig, men måste hålla med om att han är en riktig sötnos ;)! Ja det har verkligen varit kämpigt och är fortfarande det för man är så rädd att han ska gå ner i vikt igen så det blir verkligen 100% fokus på maten, pumpning, amning… Hoppas att den goda trenden håller i sig så att man kan slappna av lite mer. Stor kram!

 • Eva
  april 13, 2018

  Nu kan det bara bli bättre! Keep up the good work!

  • Ida
   april 19, 2018

   Oh ja! Stor skillnad redan <3 Kramar

Previous
Dagarna innan Elton kom