Så går det med amningen och bästa tipset för att bryta nattamningen!

2Kommentarer

Förra veckan var jag nära bristningsgränsen när det kom till amningen efter att Elton återigen börjat nattamma. Jag var helt förstörd efter att inte få sova och jag bestämde mig en morgon bakom tårarna att nu skulle jag sluta amma. Så hur gick det? Amningen är inte avslutad men omstrukturerad och nätterna är helt annorlunda även om det forfarande innebär att Elton vaknar. Sedan jag bestämde mig för att Elton inte skulle få nattamma mer så har jag inte gett bröstet om natten en enda gång. Lite längre ner kommer mitt bästa tips som jag hoppas kan hjälpa er som är i samma situation som mig. 

Det känns alltid så konstigt att titta tillbaka på bilder från när Elton var nyfödd eller här var han väl ändå ganska stor men ändå så liten! Tänkt när jag kommer att titta tillbaka på bilder från när Elton är så stor som han är nu och känna detsamma.

Amma, amma, amma… känns som att Elton bodde vid mitt bröst hela den varma sommaren.

För en vecka sedan var jag som sagt väldigt nära bristningsgränsen. Så glad att Jakob är egen företagare så att han kunde ändra om lite i schemat så att jag kunde få sova en stund under dagen. Ni har tidigare påmint mig under tuffa perioder utan sömn att sömnbrist räknas som en tortyrmetod och det är inte konstigt att man känner sig helt slutkörd utan sömn. Där och då bestämde jag mig för att Elton helt enkelt inte skulle få amma mer om jag skulle orka. Man ska kanske inte ta sådana beslut när man är på botten och helt slut så när jag hade fått sova lite så satt jag och Jakob ner och pratade om hur vi skulle tänka. Det finns så många skolor i hur man ska göra för att avsluta en amning. Vissa säger att det enda sättet är att bryta helt från en dag till en annan och vissa förespråkar att trappa ner. Plötsligt kändes det så sorgligt att sluta amma, kändes nästan som när man ska lämna en relation eller nåt och bara vill ses en sista gång.

Det här är en bild på en kämpande mamma ska jag berätta för er. Här var Elton en månad gammal och jag hade dagen innan varit på Sam Smiths konsert i Globen, första gången som jag lämnat Elton under några timmar. Dagen efter kom magsjukan från helvetet! Jag vågade inte amma första två dygnen då jag var sjuk och försökte pumpa men det ville knappt komma någonting. Jag var så rädd att smitta honom. Usch fy fasen det var inte en rolig period men det tog vi oss igen. Stor eloge till Jakobs mamma som kom och hjälpte oss utan att vi ens behövde be om det, inget man vill be om heller när man är magsjuk.

Jag har tyckt att amningen mestadels har varit mysig under de 8 månader som nu gått sedan Elton föddes. Den period som var allra tuffast var innan Eltons tungband klipptes och han ammade mer eller mindre dygnet runt utan att bli mätt. Den andra perioden som varit riktig tung är sedan Elton började äta mycket på natten. Jag har kommit på att jag inte sovit en hel natt på ungefär ett år. Sista månaderna som gravid sov jag väldigt dåligt och jag har inte sovit en enda hel natt sedan Elton föddes så sömnbristen börjar bli påtaglig nu.

Hur som helst så har jag beslutat mig för att låta Elton amma på morgonen efter att han varit upp ett tag så att det inte blir förknippat med att äta i sängen. Sedan har Elton ammat en till två gånger på eftermiddagen beroende på om vi varit ute på upptåg där det inte gått att värma mat. Nu har jag ju upptäckt klämmisarna så då är egentligen det problemet löst! Så i snitt så har Elton alltså ammat två gånger per dag senaste fyra-fem dagarna.

Plötsligt kan jag njuta av amningen och närheten igen och innan jag går och lägger mig så pumpar jag för att slippa gå upp och göra det på natten. Jag ville inte att minnet av amningen ska förknippat med frustration och tårar så det känns fint att trappa ner amningen och att det får bli en mysig stund innan den kommer att avslutas helt. Jag undrar hur mycket skydd amningen gör för immunförsvaret nu när vi trappat ner så mycket, annars är ju det ett stort plus med att fortsätta amningen en period till.

Jag har hur som helst fattat beslutet att aldrig mer amma under natten och äntligen funkar det att jag nattar Elton i famnen utan bröstet. Jag kan även natta om honom under natten utan problem. Jag står upp och vaggar honom i famnen tills han somnar och det är underbart att kunna göra det utan att han krafsar som en galning mot mitt bröst som han alltid gjort innan. Jag sjunger två låtar, en vaggvisa och sedan låten Burning med Sam Smith. Ha ha jag vet inte varför han kommer till ro när jag sjunger den sistnämnda men så är det.

Inte bara sömnen som tagit stryk under amningen utan även mitt hårsvall som nu är ett minne blott.

Ett hett, jag det är lite varmt ibland, tips när man vill sluta nattamma och inte riktigt litar på sin egna förmåga att stå emot när barnet gråter är att bära en tajt sporttopp under nattlinnet. På så vi går det liksom inte att hala fram bröstet när man själv känner att det är tufft och funderar på att ta den snabba utvägen. Det har fungerat väldigt bra för mig! Vi har dock en annan utmaning om nätterna nuförtiden men det här inlägget blev bra mycket längre än det var tänkt så jag tror att det får bli en cliff hanger på den.

2 Kommentarer
 • Sofia
  november 29, 2018

  Heja er! Du är grym! Jag slutade amma vid fem månader och i min föräldragrupp är det bara jag som slutat och bebisarna är nu 9 månader och mitt barn är det enda som aldrig varit sjuk eller förkyld, så jag är inte helt sker på att det där med extra skydd stämmer, det sägs ju fram till 6 månader sen tror jag inte det spelar så stor roll! Amma så länge du känner knner för det

  • Ida
   november 30, 2018

   Hej Sofia och tack för peppen! <3 Åh men så underbart att ni sluppit förkylning och sjukdomar, heja er med! Har för mig att det är som du säger med sex månader. Stor kram, Ida

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *