Sponsrad video: Svart jacka och hörlurar – hippt men inte street smart

0

Efter att snön försvann har det återigen blivit så där mörkt och ruskigt ute igen. Jag har spenderat mycket tid i bilen den här helgen och många gånger slagits av hur dåligt fotgängare syns ute i trafiken. Människor korsar gator med hörlurar, utan reflexer och utan att se sig för och verkar mer eller mindre tro att det är odödliga. Det är inte konstigt att november och december är månaderna då flest fotgängare omkommer i trafiken. Men visst är det så att både jag och du många gånger gjort precis samma sak för man har fått för sig att den som sitter bakom ratten har sett en. Ta en titt på filmklippet nedan och tänk en gång till.

Visst får man hjärtat i halsgropen när man ser filmklippet, tänk så många liknande situationer som sker runt om i landet precis just nu. Alla gånger kommer dock inte föraren hinna stanna i tid och jag tycker att det är vårt ansvar att hjälpa varandra ute i trafiken så att både du och jag kommer hem i slutet av dagen. Enligt Försäkringsbolaget If har 122 fotgängare omkommit under de senaste tre åren i trafikolyckor och 40 procent av alla olyckor med fotgängare sker i mörker så det finns alla anledningar att göra sig så synlig det bara går. Försäkringsbolaget If har gjort en undersökning som visar att sex av tio personer i åldern 18-29 år bär svarta ytterplagg och det i kombination med att tre av fyra i samma åldersgrupp ofta bär hörlurar när de är ute i trafiken är för mig skrämmande siffror, men inte helt oväntat. Jag själv bär ofta mörka kläder under vinterhalvåret och jag skulle ljuga om jag sa att inte hörlurarna brukar sitta i öronen men reflexerna brukar nästan alltid hänga med, får alltid lite ont i magen när jag kommer på att jag glömt dem hemma. Jag minns dock när man var yngre hur man ibland kunde tycka att reflexer ansågs vara töntigt och bara för små barn, så fel man hade och det var snarare sin egna osäkerhet som var töntig och inte de livsviktiga reflexerna.

För att öka trafiksäkerheten har If för tredje året i rad släppt en reflexkollektion där modet kan hjälpa till att rädda liv. Årets kollektion med reflexen i fokus är skapad av Weekday så nu kan du unna dig att både vara snygg och rädda liv.

Detta inlägg är ett samarbete med Försäkringsbolaget If

Inga kommentarer ännu

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *