Viktnedgång, amning och prickig korv

Posted on

Innan jag fick barn kunde jag känna att jag var en ”känsloperson” med lätt till tårar och alla andra känslor med för den delen men det är ingenting mot hur det har blivit nu sedan jag blev mamma. Jag måste vara världens blödigaste person! Herregud jag gråter för ingenting, grät till och med till en humorfilm när jag satt och ammade en natt för det handlad om barn. Herrejösses hur ska detta sluta? Senaste dagarna har dock varit extra tuffa för mammahjärtat med både viktnedgång och utslag för Elton. 

YqGFTlBCRTy5Sov+andRpg_thumb_3606

Jag har hört många mammor som berättat hur tufft och kämpigt de har haft det med amningen och jag har verkligen känt mig lyckligt lottad. Elton fick snabbt kontakt med mammas bröst och min mjölk rann till direkt. Jag har till och med behövs använda amningskoppar för att det kommer så mycket mjölk och ibland rinner det kopiösa mängder. Därför blev jag så förvånad när vi skulle väga Elton första gången efter att han föddes och då man konstaterade att han gått ned nästan 10% av sin födelsevikt. Dagen efter skulle han vägas igen och hade då gått upp 100 gram och vi var så lättade. Men den här veckan har stackaren dels drabbats av väldiga utslag. Från en dag till en annan så var hans kinder kraftigt röda och även hans bröst. På BVC var man inte säker på vad det kunde vara men de tyckte inte att vi behövde söka hjälp akut utan avvakta eller ringa barnläkare på dagtid. Det såg nästan ut som värmeutslag men det var liksom inte det heller.

Ro7yV%hJSrWe2OB2SSqw%g_thumb_3608

Igår när allt kändes som jobbigast kom det ett blombud från mina älskade norrlandstjejer, gissa om det värmde <3.

Vi testade en läkare vid KRY-appen som kändes väldigt bra. Han sa att det var väldigt vanligt med utslag på små barn och så länge han åt och betedde sig som vanligt kunde vi avvakta. Rödheten lade sig dagen efter på kinderna och bröstet blev mer röd-vit-flammigt och har sedan ”vandrat nedåt” på kroppen. Idag var det så mycket bättre och det viktigaste är att han inte alls har verkat besvärad. När vi har googlat, herregud som vi har blivit googlepäron redan nu!, så verkar det vara toxiska utslag vilket går om av sig själv.

BA9rbvm5T26ygpWiUjf7RQ_thumb_3607

Vi har turen att bo på samma gata som vår BVC så vi gick dit igår för att väga honom själva och såg att han gått ned ytterligare i vikt och fick prata med två barnmorskor. De gav som råd att jag ska amma honom 15 minuter per bröst och sedan ge ersättning och upprepa detta var 3:dje till var 4:e timme. Elton har ammat så mycket så de trodde att han kanske ammats  för länge och därför gjort av med mer energi än vad det gett. Vad jag har förstått är det vanligt att barn går ner i vikt efter förlossningen och eftersom amningen fungerar så borde jag inte bli så stressad men återigen – mina hormoner! Jösses! Vi har fått en tid på amningsmottagningen på Danderyds sjukhus nästa fredag för att kolla teknik och lite sådant men hon tyckte att det lät jättebra men att bebisar kan behöva lite extra hjälp på traven en stund. Innan förlossningen laddade vi upp med en handpump från Medela ifall det skulle krångla med amningen så funderar på att pumpa för att se hur mycket som kommer, hon på amningsmottagningen sa att det inte kan förstöra något utan stimulerar brösten till att producera mer mjölk. Jag kommer nog avvakta med pumpen tills måndag då vi kan väga honom igen så får vi se. Med pumpen följde med en flaska som ska efterlikna mammans bröst och på så vis inte störa barnets sugteknik så den har funkat jättebra till ersättningen. MivFG4+5S9mUJ1+O2Ue0RA_thumb_360a

I natt efter att Elton fick amma 15 x 15 minuter samt fått ersättning sov han som en stock vilket han inte gjort innan. Vissa nätter har jag knappt fått sova alls för att han velat amma så mycket så kanske blir även sömnen bättre för oss nu. Pjuh, långt inlägg men det är mycket känslor här och jag har förstått att vi är fler i samma situation. Tack för allt ert stöd på Instagram igår, vi är många mammor som kämpar och jäklar vad bra vi gör det <3.

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

8 Comments
 • Eva
  april 6, 2018

  Kämpa på det blir bättre med tiden och när ni fått lite mer rutin och kommit på lösningar som funkar för er. Kram kram

 • Lisa
  april 6, 2018

  Så små bebisar sover sällan hela/långa nätter de första månaderna, vilket är helt normalt. Som jag sett många tipsa om med ersättning att det är så bra för att du kan få avlastning mm så får det också barnet att sova längre, vilket i sin tur kommer göra att du producerar mindre mjölk, vilket sen leder till att Elton inte blir nöjd vid bröstet och kommer istället kräva mer ersättning för att bli nöjd 🙂
  Jag förstår absolut de som förespråkar ersättning, det finns många fördelar som tex: det går snabbt, vem som helst kan mata osv. Det är helt klart mycket mer arbete med amning tills det kommer igång ordentligt. Men fördelarna med amning (jag har testat både och) är att alltid ha maten redo när liten blir akut hungrig, det är också den bästa trösten. Att slippa famla runt på natten, temperera vatten och blanda ersättning (been there Done that 😉 ) du har alltid med dig maten när du ska ut, perfekt tempererad och hygieniskt utan att behöva koka flaskor mm.

  Jag har ammat tre barn, varav två är tvillingar. Till de fick jag börja med lite ersättning för att den ena var lite svag och inte åt tillräckligt. Ju mer ersättning jag gav, desto mer fick jag öka på, för då blev det ju istället mindre efterfrågan på mjölk hos mig. Min man tyckte det var smidigt att han kunde underlätta med flaska för mig och hjälpte gärna till. Det blev som en negativ spiral för mig. Jag hade ju helammat vårt första barn och hade det som mål även denna gång! Efter åtta veckor lyckades jag kämpa mig tillbaka till helamning och kunde lämna flaskorna helt. Men det tog all min kraft och väldigt mycket tid (dygnet runt såklart) och det gick!

  Vad jag vill säga med detta långa inlägg är väl egentligen att bestäm dig för vad du vill göra, vad som känns bäst för dig och E. Vad du än vill göra så kommer du klara det! Vill du ge ersättning, kör på! Vill du helamma så finns det massa hjälp och stöd att få 🙂

  Här länkar jag till lite intressant läsning om fjärde trimetern (finns ännu mer att hitta på engelska)

  http://bakingbabies.se/2017/09/15/en-fjarde-trimester-for-foraldrar-och-barn/

 • S
  april 6, 2018

  OM helamning är det du vill uppnå skulle jag verkligen rekommendera amningshjälpens två fb-grupper och babybaby och sagogrynets bloggar. Där har du bästa amningskunskapen alla kategorier, tyvärr låter det inte som att bvc är helt pålästa. Amma på minsta vink, var tredje-fjärde timme låter väldigt glest. Det ÄR fullt normalt att små bebisar ammar mer eller mindre konstant för att få igång produktionen, tidsbegränsningar är ren bullshit och likaså resonemanget att han skulle ha ammat sig för trött. Skam att de ger dessa råd fortfarande! Inga flaskor är garanti för att förhindra tuttförvirring (att bröstet ratas för att det rinner mkt lättare ur flaskan), hur mkt mjölk du släpper till pumpen säger ingenting om din produktion, en del släpper ingenting men det finns ändå mjölk.

  Det bästa rådet du kan få, som jag ser det, är att bara ge dig hän, amma på minsta signal och varje vaken h ett tag, låt allt annat bero i en vecka och se var ni hamnar. Hur mkt mjölk du har beror på hur mkt som efterfrågas, snuttande, täta amningar är metoden! Följ barnet. Att han somnar av ersättning betyder inget annat än att det är mer svårsmält och de blir mer dästa. I all välmening❤️
  http://www.babybaby.se/2016/05/22-skal-att-lasa-pa-om-amning-innan-du-far-barn/

  http://www.babybaby.se/2018/03/darfor-bloggar-jag-om-amning/

  • Penny
   april 9, 2018

   Amma funkar inte för alla, så klanka inte ner på den suveräna ersättningen som finns att tillgå. Hos mig rann mjölken som ett vattenfall men valde bort amningen pga andra skäl. Har friska, glada,pigga och mätta barn för det.

   • S
    april 9, 2018

    Klankar absolut inte ner på ersättning. Hur och om man vill amma är upp till var och en, du kan ju se att jag skrev ”OM du vill helamma” i början av min kommentar. Det är en fråga bvc kanske också skulle ha ställt för är så fallet så är råden lite tveksamma. Om delamning eller ingen amning alls går lika bra är det strunt samma! Jag är tämligen övertygad om att väldigt många amningar kan gå i stöpet om man inte är vaksam då man får dessa råd, det är nämligen anledningen till att många av våra mödrar fick sinande mjölk för 30 år sedan. Detta är fakta, inget tyckande.

 • jennysrumochspis
  april 6, 2018

  Det kommer bli så bra så! Det tar tid att komma in i allt, både för han och för er… jag är för ersättning när det krånglar för fy sjutton vad jag kämpade och tyckte det var jobbigt med ledsen bebis som man inte visste om hon fick i sig tillräckligt! ALLT blev bättre med ersättningen för oss. Glad och harmonisk mamma, nöjd och harmonisk bebis. Och dessa hormoner, I know all about it! Kram till er! ❤️

 • E
  april 6, 2018

  Stoet grattis till er bebis, världens häftigaste upplevelse <3 Vill bara berätta att pump inte säger ngt om mängden mjölk. Jag ammade 1 år (helammade 6 månader) o han var rund som en michelingubbe. Fick dock aldrig ut mer än 10 ml med pumpen. Då lärde jag mig att det inte säger ngt om hur mkt bebisen får i sig.
  Förstår så klart att ni vill få reda på vrf han går ner när amningen verkar funka. Hoppas ni hittar "felet".

 • Sofia
  april 7, 2018

  Det är kämpigt i början ( och även ibland efter fem veckor dör jag är nu) jag ammar för fullt men när jag behöver vara borta så provade jag pump, vilket kaos vi hade här hemma, jag skrattade och gröt samtidigt! Det kom inte många droppar i pumpen. Min underbara BVC personal sa att inte alls klarar pumpa så Vfår bröst nör jag är hemma och är hag borta då ger pappa ersättning. Han har ikke blivit tuttförvirrad utan tsrcbröster glatt även on jag varit borta en hel dag. Ge det tid, i kommer hitta vad dom passar ER bäst. Och hormonerna, ja vad ska man säga men jag har iallafall minst ett emotionellt breakdown om dagen, man liksom vänjer dig vid att vara lite smågalen! stor kram

Previous
Ett nytt kapitel