När tiden inte räcker till, att välja förskola och våra nya sömnrutiner

Hade som plan att hinna skriva ett uppdaterat inlägg igår om våra nya sömnrutiner för Elton men tiden sprang återigen iväg. I förrgår hade vi fotografering av lägenheten och all planering innan, eller planering det gick väldigt fort efter att vi bestämt mäklare, men fix inför fotograferingen tog på krafterna. Elton fyllde dessutom sex månader i förrgår så igår skickade vi in våra fem önskemål för val av förskola till Elton. Sedan Elton kom känns det som att man får acceptera att om man har en lista på fem saker som ska göras så får man vara glad om man hinner med två max tre. En klar omställning då man är van att vara på ambitiös och effektiv! Okej över till guldklimpen Elton och våra nätter. Jag får så många frågor av er och meddelanden från er mammor som är i precis samma sits. Så här kommer en uppdatering hur det gått för oss och vilka undantag vi ibland gjort för Elton.

Nu borde det bli cirka sex dagar sedan vi bestämde oss för att inte låta Elton äta mellan klockan 00-06. Första tre nätterna var nog jobbigast mentalt för vi hade nog ställt in oss på att det skulle bli totalt kaos. Det var så klart väldigt jobbigt när Elton skrek och jag kände att jag inte fick, kunde, borde ge bröstet. Jakob har gjort ett så bra jobb och verkligen varit lugn, låtit Eltons ledsna stund under natten få ta sin tid utan att bli stressad själv. Eftersom vi bor i en tvåa så har jag inte haft något eget rum att gå in i men de första två nätterna sov jag på soffan. Det var dock nästan ännu tuffare än att sova i sovrummet så efter det har jag sovit i sovrummet så har Jakob gått runt i lägenheten med Elton när han vaknat.

Många säger att barnen sover bättre efter att de druckit välling eller ätit gröt. Det har varit väldigt svårt att få Elton att acceptera nappflaska. Jag vet inte hur många olika som vi testat och detsamma gäller nappar. Elton tar bara napp från märket Tommee Tippee så vi blev så glada när vi insåg att de också hade nappflaskor. Att mata Elton med den, testat bröstmjök, vatten, välling.. han ratade ALLT till en början och jag blev så frustrerad. Jag vill så gärna kunna komma iväg någon kväll för att träffa vänner, kollegor men nu är det så svårt när Elton varit beroende av mina bröst. Så hände något i förrgår kväll när vi försökte ge honom välling ur flaskan. Elton drog flaskan ur mina händer och tog den själv i ett stadigt tag med båda sina händer och drack själv! Där satt jag och Jakob bredvid Eltons säng och höll varandra i hand och var helt tysta av förundran. Ett häftigt ögonblick. Igår var succén inte lika stor men istället för att se det som ett bakslag så får vi tänka på de enorma framstegen som skett den knappa veckan.

Den natten som Elton drack ur vällingflaskan sov han själv i sin säng från klockan 19:30-02! Jag gick själv och lade mig tidigt och var helt chockad över hur länge Elton sov. Efter det fick han faktiskt amma, för jag tänkte att det blir för stor förändring för honom att vara utan mat från 19:30 tills han brukar vakna klockan 06. I vanliga fall vaknar han runt klockan 23 och får äta då så det blev ett undantag som också resulterade i att han faktiskt sov till klockan 8. Många klockslag här men för er som är i samma situation vet hur mycket det betyder att se framsteg i tid!

Så efter knappt en veckan har vi i stort sett fått till ett slut med nattamningen eller i alla fall en sanslös stor skillnad där vi gått från 6-8 tillfällen ner till max ett tillfällen under nattens timmar. Två av sex nätter har han fått äta en gång under natten och det var natten ovan som jag beskrev och i natt för då var mitt enda bröst så jäkla stort, hårt och gjorde ont så då fick han äta. Sedan somnade han om och sov så bra och länge.

Jakob har fått ta omnattningen för att Elton inte ska bli förvirrad över att känna min doft men inte få mat. En av de största skillnaderna är också att Elton sover i sin egen säng vilket gör att vi inte stör varandra och Elton vaknar inte av doften av mat och mamma som han gjort innan. Vi började sova tillsammans i vår dubbelsäng i samband med nattamningen som jag tidigare skrivit om för att få sova bättre men det blev liksom det omvända i slutändan.

En stor framgångsfaktor tror jag också är att vi har fått till bra rutiner på när Elton ska nattas, och i vilken ordning saker sker. Jag är så stolt att vi tog tjuren vid hornen och tog tag i det här för nej det är inte helt enkelt men det har ändå gått så mycket bättre än vad vi hade kunnat hoppats på. Fortsätt ställa frågor om ni fortfarande har funderingar kring våra rutiner, lovar att fortsätta hålla er uppdaterade. Stor kram!

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

4 Comments
 • Maja
  september 30, 2018

  Hej!
  Flaskan du skriver om i inlägget, drack han välling ur den? Min bebis tar inte heller flaska, enbart pipmugg men har inte hittat nån bra för välling (för små hål).
  Det låter för övrigt som att det går toppen för er, bra jobbat som fixar det. Så kul att få lite tips då vi här hemma oxå måste ta tag i nattamningen snart 🙂

  • Ida
   oktober 1, 2018

   Hej Maja! Nja det går sådär, han har liksom fattat vad han ska göra men ledsnar fort. Men till skillnad mot de andra flaskorna som han bara trycker bort så ger han sig ändå på den här ett tag. Den kommer från Tommee Tippee och heter ”Closer To Nature nappflaska”. Vi har även köpt deras ”First Training Cup” och fick tummen upp av hans läkare att testa att ge välling i den istället. Han dricker vatten bra ur den så testa testa!

   Kommer ett till inlägg om nattamningen och vad läkaren sa om vår metod! Stor kram <3

 • Tess
  oktober 2, 2018

  Men alltså, blir nästan gråtfärdig när jag läser ditt inlägg. Så himla starkt jobbat och det måste vara en sådan lättnad, att det faktiskt går. Nu har vi matat med flaska sedan Isak var ett par månader och även om jag hade velat att amningen hade fungerat, måste jag säga att flaskan har räddat vår sömn och framförallt att vi kunnat dela. För utan sömn och med alltför uppdelad sömn är man faktiskt inte människa. Stor eloge till hur ni stålsatte er och vilket TEAMWORK!

  • Ida
   oktober 4, 2018

   Men TACK gulliga du! <3 Ja det har inte varit lätt även om det ändå gått lättare än vad jag trott att ändra våra rutiner för Elton. Att Jakob dessutom tar honom två timmar på morgonen innan han går till jobbet så att jag hinner sova lite extra är guld värt! Vi har börjat ge Elton gröt och barnmat så det kommer förhoppningsvis också underlätta för Jakob att kunna göra honom nöjd om kvällen så att jag kan få lite egen tid någon dag med tjejerna. När hade jag på mig kjol och klackar senast? Måste säga att jag längtar! Puss!

Previous
En ny rutin