Risig i kistan, komjölksallergi och att lägga om kosten

Posted on

Ett nytt projekt har uppstått här hemma- vi misstänker att Elton är komjölksallergiker. Det började i helgen då Elton blev dålig i magen och efter ett par dagar hade han även fått en massa utslag på bröstet. Den risiga kistan har hållit i sig och jag vågar inte ens tänka hur många blöjor vi byter per dag just nu. Stackars liten har ju så klart även blivit brandröd i rumpan med tanken på all diarré som han har och vrålar när vi byter blöja på honom. Åh det gör så ont i mammahjärtat när man ser hans röda rumpa, vi försöker att lufta honom så mycket som möjligt och smörja med zinkkräm men det är inte enkelt när plutten har diarré. Vi kontaktade en läkare via KRY-appen i början av veckan då det varit en massa helgdagar och BVC har varit stängt. Vi berättade om vår misstanke om komjölksallergi vilket han också tyckte verkade trolig. Jag fick rådet att sluta med alla mejeriprodukter så att Elton inte får i sig det via bröstmjölken samt att vi fick en annan ersättning utskriven på recept som är fri från komjölk så nu har operation utesluta mjölk påbörjats här hemma.

pt+6z4mBRj+ISux6U+HSdw_thumb_36b5

Idag fick vi en akuttid på en barnläkarmottagning på Fridhemsplan och den läkaren misstänkte också en allergi mot komjölk som kan ge både utslag och diarré som följd. Att inte äta mjölkprodukter känns just nu minst sagt som ett projekt och väldigt tråkigt men det är klart att jag vill göra allt som går för att Elton ska bli frisk, och för att komma fram till om det är en allergi mot komjölk som han har. Jag älskar ost, verkligen älskar och mjölk… ja ja bara att bita ihop och försöka hitta andra alternativ. Det svåraste känns dock med de dolda mejeriprodukterna, måste bli manisk nu med att kolla innehållsförteckningarna. Idag blev det sushi till lunch för enkelhetens skull. Min lillasysters yngsta dotter är mjölkallergiker så får ringa henne ikväll så får hon ge moster lite råd. Det kan vara så att det är någon form av magsjuka som Elton fått men magproblemen kombinerat med utslagen gör att man ändå misstänker en allergi.

Den ersättning som vi fått utskriven på recept nu smakar verkligen urk, stackars lilla Elton. Han har tagit den om än med lite protest så vi hoppas att det kommer fungera att ge honom den de gånger då han inte blir mätt av min mjölk. Pjuh det känns verkligen som att problemen bara avlöser varandra men jag försöker att inte deppa ihop och tänka positivt. Vi har hyrt en bröstpump från Apoteket som vi kämpar på med för att öka min mjölkproduktion, önskar så att det fungerade att helamma. Vill bara få njuta med vår lille älskling och att han ska få må bra men just nu känns det lite som att problemen bara avlöser varandra här hemma.

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

19 Comments
 • Eva
  maj 2, 2018

  Asch då det lät inget vidare hoppas det blir bra till slut trots allt. Ni får läsa ordentligt på allt helt enkelt. Kämpa på!

  • Ida
   maj 6, 2018

   Hej fina! Exakt, blir att lusläsa alla innehållsförteckningar nu. Råkade t.ex. äta pesto men det var ju mjölk i det med, suck! Kramar

 • Sandra
  maj 2, 2018

  Duktiga ni är som kämpar på! Vi hade också proböem med att helamma från början då vpr lilla var så liten från början att vi endast fock amma 15 minuter per gång från början och sedan komplettera med ersättning för att det inte skulle ta mer energi än ge. På grund av detta hade jag svårt att komma upp i helprodyktion men vi tragglade på. Kommer ihåg oron som fanns där eftersom vikten ofta stod still istället för att gå upp och alla tvivel som kom (särskilt när en del mammor ständigt poängterade att det sprutade mjölk vilket det aldrig gjorde för oss), men efter tre-fyra månader så lossnade och sedan ammade vi på i två år! kämpa på så länge det känns rätt för er!

  • Ida
   maj 6, 2018

   Åh exakt så har det varit för oss! De har fortsatt säga att vi skulle amma max 10 min/ bröst men vi var på en amningsmottagningen i veckan som tyckte att det var alldeles för snålt nu när Elton har passerat sin födelsevikt så nu får han amma längre. Han har börjat neka ersättningen efter det så kanske blir han tillräckligt mätt nu på mjölken från mig. Jag känner igen det där med att man börjar tvivla på sig själv, tekniken och ens egen mjölk. Var på en fantastisk amningsmottagning i veckan som verkligen höjde mitt självförtroende. De tyckte att Eltons grepp var jättebra och trodde att vi skulle lyckas fasa ut ersättningen inom två veckor, så vi får se. Stor stor kram

 • Maya
  maj 2, 2018

  Hej Ida!
  Båda mina tjejer har fått komjölksfria ersättningen, Althera. Smakar urk enligt mig själv men de har accepterat den. Fick tom rådet av läkaren att lägga i lite socker i början bara för att vänjs in dem. Blir säkert större kontrast för Lilleman då han både får ersättning och bröstmjölken som säkerligen är godare! Lycka till och kämpa på!! Ingen av mina tjejer har någon mjölkproteinallergi idag!

  • Ida
   maj 6, 2018

   Åh tack för peppen fina! Ja herregud, den smakar urk stackars plutten! Han har börjat neka ersättningen allt mer, men äter å andra sidan bättre från bröstet nu. Var på en amningsmottagningen som trodde att vi skulle lyckas fasa ut ersättningen inom två veckor så vi hoppas på det. Så skönt om det skulle funka helt med bröstet men ändå härligt att flaskan funkar de gånger jag behöver vara borta en stund. Hur lång tid tog det för överkänsligheten för dina flickor att gå över? Stor kram <3

 • Victoria Säbom
  maj 2, 2018

  Ida! Jag har samma trubbel. Körde två svängar med att utesluta mp då jag ammade. Slutade vid 5-månader och nu äter lillkillen mest mat men mp-fri ersättning på nätterna. Det är bsra krångligt i början, du kommer att lära dig snabbt. Tänk också på att det är en kort period 🙂 du och ni grejar det! Allt för de små! Kram till er

  • Ida
   maj 6, 2018

   Hej Victoria och tack för peppen! Antar att man bara måste smälta det, botanisera bland nya produkter i matbutiken och få in nya matrutiner. Man inser hur insnöad man är på vissa produkter och jag är verkligen en mejerimänniska har jag insett. Tur att det är en övergående period för mig, hoppas att det blir densamma för Elton och att om det är en allergi att den är övergående. Känns svårt att veta då de inte vill göra pricktest då de inte sägs vara så tillförlitliga på barn under 6 månader. Bara att fortsätta kämpa och förhoppningsvis invänta ett positivt resultat med Eltons mage. Stor kram!

 • Hanna
  maj 2, 2018

  Heja er!! Om zinksalvan inte hjälper är mitt tips Inotyolsalva (finns på apoteket). Luktar urk men bättre och snabbare resultat har jag aldrig sett på röda diarré rumpor som smärtar! Det blev vår räddning! Kämpa på!

  • Ida
   maj 6, 2018

   Hej och tack för tipset om mirakelkrämen- Inotyol vilken räddare i nöden! Gav enormt stor effekt redan efter ett dygn, helt galet! Mammahjärtat har jublat sedan den kom in i vårt liv! Håller med om att den luktar skumt… satt och undrade varför det luktade rök och insåg att det var krämen men den skumma lukten är värd det med tanke på hur effektiv den är. Stor kram!

 • Lovisa
  maj 3, 2018

  Åh lilla plutten! Tuff start i livet för Elton.
  Vi har undvikit röd rumpa genom att alltid skölja rumpan i handfatet efter bajsblöja (hon gör ca 8/dag) och om det behövs torkas lite till så blöter och sköljer vi ur wipes i ljummet vatten. Oavsett om wipesen är eko, doftfria mm så är dom starka för små bebisrumpor. Skulle hon få små prickar eller lite rött kör vi inotyol som är toppen, men någon gång varje dag tar vi alltid bepanthen i ”förebyggande” syfte.

  Hoppas det snart ordnar sig för er och lycka till med kosten, förstår att det är svårt men det finns massor av mat du kan laga/äta!

  Kram

  • Ida
   maj 6, 2018

   Hej fina och tack för tipsen! Vi har aldrig använt ”färdiga wipes” bara när vi är ute på språng och behöver byta blöja på en restaurang tex. Vi kör mjuk bomull som vi blöter i varmt vatten just nu och innan det hade vi tvättlappar som vi blötte i vatten. När Elton har haft bajsattacker, innan diarrén, har vi sköljt under kranen för att slippa irritera huden med tvättlappar för att få bort ”det värsta”.

   Världens gulligaste granne kom över med Inotyol efter mitt inlägg, vilken mirakelkräm!!! Allt rött försvann nästan på ett dygn, hur kunde jag ha missat den!

   Stor kram och håll tummarna att Eltons mage blir bättre snart <3

   • Lovisa
    maj 7, 2018

    Men åh vad härligt att höra!! Grym kräm mot bebisrumpor. Kram

 • Charlotte
  maj 3, 2018

  Vår kille fick konstaterad mjölkproteinallergi vid en månads ålder efter att ha fått massor med utslag som inte ville ge med sig. Alla sa att det var väldigt mycket hormonplitor men när de började sprida sig på armarna och övriga kroppen var det bara att börja testa mjölkfri kost för mig (jag har helammat). Det känns tufft från början och jätte jobbigt men efter någon vecka är man inne i snurren. Oatley har jätte bra produkter! Det är fortfarande dagar för mig när det är trist att inte kunna äta ost i olika varianter men det är ju under en övergående period. Det viktiga för dig är ju även att få i dig kalcium så se till att äta kalciumtabletter! Lycka till .

  • Ida
   maj 6, 2018

   Åh tack för tipsen och peppen! Jag antar att man vänjer sig ganska fort när man väl kommit in i snurran, men just nu känns det lite klurigt. Ska börja botanisera bland nya produkter i matbutiken och googla loss lite bra alternativa recept. Osten är helt klart det jobbigaste att vara utan, håller med dig! Kommer njuta som tusan den dagen jag får äta det igen! Stor kram <3

 • Sofia
  maj 3, 2018

  Som andra skrivit: skölja bajsrumpa i vasken är oslagbart bra! Min lille kille bajsar sååå ofta så han var alltid röd av allt tvättande. Skölj i vask och sen ett lager kräm: bepanthen eller inityol till natten, lite tjockare lager tar jag då, numera ingen röd rumpa. Det där med kosten har jag tyvärr ingen koll på…. jag hoppas att det blir bättre snart snart snart! Kramar till er ❤️

  • Ida
   maj 6, 2018

   Hej Sofia och tack för tipsen! När Elton har haft bajsattacker har vi sköljt under kranen men nu när det är så löst, diarré, har vi tvättat med vatten på mjuk bomull. Fick tips om att tvätta rent med olja istället för vatten… kanske kan vara värt att testa. Världens gulligaste granne kom över med Inotyol efter mitt inlägg och det hjälpte direkt, vilken mirakelkräm!Stor kram!

 • Maria
  maj 3, 2018

  Vi har använt babyolja på en tvättlapp och torkat med istället för vatten, då vatten ju är så himla uttorkande. Sedan inotyol vid varje blöjbyte, bästa bästa salvan! Det röda försvinner på en dag! Hoppas det blir bättre!

  • Ida
   maj 6, 2018

   Hej och tack för tipsen! Vi tvättar med vatten på mjuk bomull men det kan nog vara en idé att köra med olja! Världens gulligaste granne kom över med Inotyol efter mitt inlägg och det hjälpte direkt, vilken mirakelkräm! Stor kram

Previous
Grattis på födelsedagen älskade saknade mamma