Tuffa nätter

Skulle egentligen skriva ett inlägg om dagens multitasking men med en gallskrikande Elton här hemma som Jakob försöker natta så byter jag ämne. Nätterna har börjat bli så tuffa. Dels äter Elton väldigt ofta på natten, det händer att det blir uppemot sex gånger per natt, bröstet är det enda som fungerar. Efter sådana nätter är jag helt slut. Jag tror egentligen inte att Elton är hungrig alla gånger utan att det är snuttandet vid bröstet som lugnar honom när han är ledsen. Vi samsover med Elton sedan jag började liggamma för då är det enklare för oss båda att somna om men jag klurar på om samsovningen gör att han vill äta mer? Alltså att han hela tiden känner doften efter mig och då också mjölken?

Y7k%ThvnSSe1K3gKGCXyZw_thumb_394b

Så här glad är Elton när klockan passerat fem på morgonen… 

Åh känner mig helt färdig och den fina sängen från Stokke som vi precis förlängt står mer eller mindre helt orörd och bara tar upp plats i sovrummet. Suck. Så alla kloka föräldrar, ge oss tips hur får vi Elton att inte äta så mycket om natten och ska vi försöka bryta samsovandet?

Berätta vad du tycker

E-postadressen publiceras inte.

18 Comments
 • Malin
  september 11, 2018

  Hej!

  Vår kille blir 5 månader nästa vecka och vi låter honom nu sova på sidan istället för på rygg. Han verkar verkligen gilla att sova på sidan, han ligger mycket mer still och väcker inte sig själv som han gjorde när han låg på rygg och rörde sig hela nätterna igenom tidigare. Nu när han är så stark vågar vi låta honom ligga på sidan.

  Vi har också satt fast spjälsängen i vår säng, vår säng är väldigt hög så det passar bra. Noah sover i sin säng med sovorm runt sig, det funkar fint. Då kan jag stoppa in nappen om det behövs eller lägga en hand på honom om han vaknar till.

  Hoppas att ni hittar något som funkar för er! Det är verkligen jobbigt att få så lite sömn. Kram

  • Ida
   september 12, 2018

   Hej Malin! Hrm…. Elton sover superstilla på rygg så det är inget problem men det är när han väl vaknar till då är det som ett brandlarm som går igång… Försökt smeka, klappa, ge napp ja du vet allt klassiskt men han bara vrålar tills han får bröstet och då blir det lite så att man till slut ger bröstet snabbt för man vet att det funkar även om det kanske är att göra sig själv en björntjänst….

   Vår säng har förvaring under sängen och det blir som en kant, svårt att förklara, som gör att även om vi drar Eltons säng mot vår så kan den inte komma helt mot… Inbillar mig att allt blir lättare med tiden eller hur? 🙂 Kram

   • E
    september 13, 2018

    Vi har precis som ni med sängen o att vår har förvaring under. Har löst det med en filt jämte spjälsängsmadrassen så den liksom skjuts in mot vår säng. Madrassen alltså 🙂

    • Ida
     september 21, 2018

     Aha…. kanske kan funka! Tack för tipset, stor kram!

 • Sofia
  september 11, 2018

  Detta är supersvåra att råda i men skriver om hur vi gör, eller gjorde när jag ammade, slutade vid fem månader. Vi började alltid med stt V sov i sin egen säng bredvid vår och sen lyfte jag över honom vid amning, när jag blev trött på allt detta så började vi med flaska på natten, lät bebis ligga kvar i sin däng och sen fick han flaska där i. Jag provade även när han vaknade med att ge napp och stryka honom på magen, det fungerade några gånger han vaknade jag tog detta som att han faktiskt inte var hungrig alla gånger han vaknade. Så innan jag helt slutade amma så fick han flaska en gång på natten och ammade en gång sen var det ge napp de andra gångerna. Nu efter slutat med amning för jag likadant men fram mot morgonen tar jag över honom i vår säng då han har svårt stt somna om vid 5 snåret och då håller jag min hand på hand bröst så somnar han om gott. Men som sagt galet svårt att råda då alla bebisar är så olika!

  • Ida
   september 12, 2018

   Hej Sofia och tack för att du delade med dig, men som du säger svårt när alla bebisar är olika. Jag helammar Elton och när vi försökt ge honom flaskan när jag pumpat vägrar han, suck. Han fick ersättning i början när amningen, kort tungband, krånglade och då tog han gärna flaska. Nu bara kniper han igen munnen och skjuter bort den så att ge flaska funkar inte just nu i alla fall…

   Fördelen med att samsova är ju att slippa det där med att kliva upp, lyfta honom upp och ner för tidigare vaknade han alltid när man la ner honom även om han verkade sova som en stock… Ja ja bara att fortsätta kämpa. Elton har börjat sparka en del nu när han sover… den delen av samsovningen är inte lika mysig som det stora leendet på morgonen. Stor kram, Ida

 • Hana
  september 11, 2018

  Hej. Min 4.5 månaders håller på likadant på natten. Brukade sova 6-7 timmar i sträck men plötsligt 3veckor sedan började han få för sig o vakna varje/varannan timme. Mycket tröttsamt.
  Vi samsover inte o han vaknar ändå lika ofta. Så det spelar nog ingen roll. För två dagar sedan har timmarna börjat öka till 3 timmar utan mat. Så jag tror/hoppas att det bara är en period. Det är vad jag hört iallafall..

  Jag har inga tips då jag provat det mesta som att ge ersättning förutom amningen innan läggdags och ge honom nappen istället men inget funkar för oss så vi försöker att bara hålla ut :S

  Lycka till!

  • Ida
   september 12, 2018

   Hej Hanna och tack för att du delade med dig! Pjuh lite skönt att höra att fler lever i samma kaos, även om man önskar att alla fick sova gott om nätterna! Har börjat ge Elton gröt vid 1-2 tillfällen på dagen men vi har börjat med små portioner så det verkar inte ha gett någon effekt än ”mättnadsmässigt” men jag tror att det är mest ”snutten” han vill ha…. Kampen fortsätter, stor kram!

 • Johanna
  september 12, 2018

  Det kommer att bli bättre! Vissa perioder kan vara riktigt tuffa men det brukar ge med sig och så återgår det till det normala. Jag bar omkring en snutte i bh:n en hel dag för att den skulle få min lukt. Det hjälpte sen när de skulle sova utan mig

  • Ida
   september 21, 2018

   Fina Johanna! Tog ditt tips rakt av idag och nu sticker det upp ett litet kaninhuvud mellan brösten… klart oklart men hoppas det kan hjälpa. Kramar

 • Karin
  september 13, 2018

  Åh, jag förstår verkligen vad du går igenom! Lowa hade en sådan period och jag höll nästan på att krascha. Det är ju inte för inte som det används som tortyrmetod att väcka någon regelbundet!
  Å ja, alla barn är ju olika. Det som funkar toppen för någon funkar inte alls för en annan. Man får prova sig fram. Det enda man med säkerhet kan säga, även om jag vet att det inte är till tröst när man är mitt i det, är att det kommer gå över. ❤️ Men vad jag vet är att bebisar känner lukten av mammas mjölk väääldigt starkt. Jag vet flera föräldrar som, när de ska sluta med amning på natten, låter mamma sova i ett annat rum.
  Nu är ju Elton inte 6 mån än så han kanske fortfarande behöver något mål på natten. Testa att ha honom i sin egen säng i rummet. Det kan vara värt att få kliva upp och ner om det minskar antalet gånger.
  Styrkekramar! ❤️

  • Ida
   september 21, 2018

   Älskade kloka du! Boka av hela tisdagen i din jobbkalender för då kommer jag och hälsar på och behöver terapi ha ha! Testade en ny metod i natt och då gick det bättre, ska skriva mer om det senare idag! Största kramen

 • Pia
  september 15, 2018

  Hej

  På ett sätt känns det skönt att höra att man inte är ensam men å andra sidan hjälper det ju varken er eller oss. Vår kille är 4,5 mån och kan bara somna på kvällen till amning eller vagn. Men det sistnämnda är inte att föredra då vn vaknar så fort vi ska bära över honom i sin säng. Så nu ammar jag honom och så får han sova i vår säng tills vi ska sova då vi bär över honom till sin säng. Varannan gång vaknar han o varannan gång har vi tur att han fortsätter sova… i kanskr 2-3 h. Sen efter midnatt börjar amnings/snuttmaratonet a ca en gång i timmen/ varannan timme. Jag har gett upp alla försök på att ge honom napp, klappa etc då det bara leder till gallskrik och att jag vaknar och får svårt att sova när han väl somnat med bröstet i munnen.

  Har insett att det nu bara handlar om att överleva så då får han bröstet så fort han vaknar och inte verkar kunna somna om själv o jag orkar inte lyfta tillbaka honom till sin säng utan han får ligga bredvid mog o min sambo hela natten. På så sätt får jag mesta möjliga sömn har jag insett och det känns lite prio just nu. Avvänjning etc får ske om nån månad eller så när vi kanske börjar trappa ner amningen etc och man har mer krafter att ta kampen!

  Så mitt tips är, kör på det som funkar just nu för att du ska få åtminstone lite sömn och så blir det nog bättre (det kan ju åtminstonte inte bli sämre) och då kanske också lättare att vänja av m nattamning!

  Kämpa!!!

  • Ida
   september 21, 2018

   Hej fina och din kommentar var precis som att jag själv hade skrivit den. Vi har det EXAKT likadant på alla fronter, suck och stön alltså. Men visst är det så att det ändå känns lite bra i hjärtat att man inte är ensam om att leva i kaoset. Jag har frågat runt bland vänner, bvc och igår testade vi en ny metod. Jag ammade endast Elton två tillfällen mellan kl. 23-06 även om det blev mkt för oss att vara uppe ändå men Jakob kunde ta honom gångerna emellan vilket hjälpte så mycket. Ska skriva ett inlägg senare idag men vad vi gjorde och vår plan för helgen då vi verkligen ska försöka jobba på att bryta det här tuffa mönstret. Det kan ju lika gärna vara så att det blir kaos i natt igen men nu måste vi börja byta rutin för jag bryter ihop annars. Trött mamma, fru och Ida är varken kul eller lätt för någon av oss. Mitt minne har också börjat påverkas så mycket så nu får det liksom vara nog. Största kramen till dig!

 • Helen
  september 16, 2018

  Barn är olika och har olika behov. Min första barn, ville också snutta hela nätterna. Många nätter satt jag och sova med honom i famnen, jag var så trött så jag bara somnade. Jag slutade titta på klockan för jag blev bara knäckt om det hade gått en timme, levde istället lyckligt ovetande om hur länge jag fick sova. Räddningen var att han ibland sov mellan 7-10 och då sov jag. Sov när du kan är mitt tips! Jag struntade vissa dagar att gå promenader och sova istället då han sov. Allt för att få ihop lite timmar. Han började sova efter att vi började med välling vid sex månader. Vid sju månader sov han hela nätter. Det blir bättre.

  Mitt andra barn som nu är fem månader, sover hela nätter somnar vid nio, äter en flaska vid 06.00 och somnar sedan om i några timmar till. Skillnaden är dock att hon får ersättning sedan en månad tillbaka, vattkoppor och varm sommar ställde till det med amningen, så hon valde hellre flaskan. Hon har dock aldrig snuttat utan sovit tre timmar och sen ätit. Båda barnen har vi samsovit med.

  Barn är olika, men det blir bättre :).

  • Ida
   september 21, 2018

   Hej Helen och tack för att du tog dig tid att skriva, så uppskattat! Har varit väldigt dålig på att sova när Elton sover, dels för att han oftast somnar i vagnen i och för sig … borde kanske börja kvarta på en parkbänk ibland ha ha.

   Ja att barn kan vara så olika, fast det är ju vi vuxna med… men ändå! Önskar så att Elton kommit med en instruktionsbok ibland :).

   Testade en ny metod igår, ska skriva ett inlägg om det och då åt han bara två gånger men det det blev ändå att vi behövde vara uppe mycket men min man kunde ta honom då vilket ändå underlättade för mig. Har köpt hem välling och beställt hem ännu en ny flaska… Elton tar inte flaskan men han tar å andra sidan bara en napp och vi upptäckte nu att de faktiskt hade en flaska så håll tummarna att han inte ratar den med! Stor kram <3

 • J
  september 17, 2018

  Alla barn är olika och har olika behov. Sjukt tröttsam kommentar, jag vet! Men den är så sann. Med mitt första barn var jag helt knäckt! Tänkte så många gånger, ska det vara såhär?! Jag fick inte sova, inte äta och kände mig låst… MEN det blev bättre.

  Med mitt andra barn så var jag mer lugn och kände att det blir som det blir. Hon visade sig vara en lika närhetsknarkande bebis som sin storebror och somnade enbart i min närhet och med bröstet i munnen. Jag samsov med henne i 10 mån och var hennes levande napp. Vi försökte med flaska men hon vägrade, tills dess jag slutade amma helt. Strunta i klockan på natten. Räkna inte antal gånger bebis ammar för det är bara tärande på psyket. Försök bara sova, och tänk att detta är bara en period. Bebis behöver säkert inte äta men behöver närhet. Och närhet är inget ett barn kan få för mycket av. Det gör de till trygga små personer <3 kram

  • Ida
   september 21, 2018

   Hej Jessica och tack för din kommentar! Åh men det är så svårt att inte räkna antalet gånger som man vaknar och ammar per natt… blir lite en indikator på om natten har varit bra eller inte för oss även om det nödvändigtvis inte behöver stämma.

   Hur slutade du med nattamma? Förstod det som att det upphörde för er i samband med att ni slutade amma helt? Men ersatte ni med välling eller hur lyckades ni? Pjuh, tuff tid just nu! Stor kram, Ida

Previous
Jag är tillbaka!